Buďte v obraze: Toto sú najväčšie mýty o rope, ktorým by ste nemali uveriť

, oilprice Foto: SITA

Médiá často zahmlievajú o budúcnosti ropného odvetvia. Aké sú skutočné trendy a aký by to malo mať dlhodobo vplyv na cenu ropy?

Goldman Sachs vie, koľká bije
Táto banka by nemala byť tak často v súvislosti s výhľadmi cien ropy citovaná. Notoricky sa mýli pri predpovedaní vrcholu a dna trhu, vie akurát tak naskočiť do rozbehnutého vlaku, alebo priliať olej do ohňa. Predpovedá podľa spätného zrkadla a v odhadoch trhových výkyvov preháňa. V júli, keď bola cena ropy WTI na vrchole, analytici hovorili o ešte väčšom raste, a to aj napriek silnému doláru a prebytku ponuky. Keď sa na trhu naopak začalo v januári formovať dno (a v marci boli úrovne opäť otestované), odhadovali ešte väčšie poklesy. Netreba zabúdať ani na skúsenosť z roku 2008, stávky na ropu za 200 USD za barel núkal Goldman Sachs a Morgan Stanley. Bolo to tesne pred tým, než ceny spadli k 40 USD.

Neproduktívne vrty zastavujú ťažbu ako prvé
Výrok je to trochu zavádzajúci, pretože všetky vrty sú produktívne. Niektoré sú len o trochu efektívnejšie. Napríklad Flex 4 a Flex 5 spoločnosti Helmer & Payne (H&P) sú vyraďované z prevádzky rovnako rýchlo ako menej efektívne vrty, ktoré sú síce náročnejšie na pracovnú silu, ale zase z nich nie je ťažba tak drahá. Stačí sa pozrieť na ropné pole H&P v Odese. Je plné vrtných súprav Flex 4, ktoré sú obrovské, takže by bolo veľmi nákladné ich premiestňovať späť do Texasu. Vrty, ktoré sú prevádzkované v oblastiach, kde nemôžu byť odstavené, pokračujú v produkcii.

Ponuka rastie vďaka inováciám vo frakovaní
Proces frakovania sa zdokonaľuje v rozbíjaní geologických formácií, k najväčšiemu pokroku ale už došlo, hlavne v posledných dvoch rokoch. Firmy prešli k agresívnejšiemu a rýchlejšiemu frakovaniu. Nové chemikálie a vývoj softvéru stáli len za zlomkom prírastku produkcie. Od júla 2014, keď bola ropa za 100 USD, sa objem produkcie prakticky nezmenil.

Frakovanie je efektívnejšie a vedie k veľkým úsporám
Najdôležitejším faktorom je konkurencia, ktorá v odvetví značne vzrástla. Ešte pred niekoľkými rokmi bolo firiem na trhu pomenej. Potom ale prišiel boom a servisné firmy investície predimenzovali. Uľahčila im to záplava lacných peňazí, pretože banky aj private equity chceli získať svoj podiel v tomto atraktívnom sektore. Došlo k inováciám v dizajne alebo implementácii, ale najväčší vplyv na zníženie ceny frakovania mala silnejšia konkurencia.

Štatistika počtu vrtov Baker Hughes je irelevantná
Omyl. Počet vrtov podľa Baker Hughes je vždy relevantný. Vzhľadom k tomu, že ponuka nekopíruje vývoj počtu vrtov, analytici strácajú trpezlivosť. Teraz špekulujú, že vrty sú už tak "výdatné", že čísla o počte vrtov už nemajú takú vypovedaciu hodnotu ako predtým. V októbri sa ťažilo v 1 600 vrtoch, teraz je ich polovica. Pravdou je, že ťažobné konglomeráty dnes uprednostňujú najproduktívnejšie vrty, ale samo o sebe to nespôsobuje 50 % pokles v celkovom počte vrtov. Ťažba z bridlíc sa podobá priemyselnému procesu viac než hľadanie konvenčných ropných nálezísk naslepo. Pri prieskumoch bridlicových nálezísk už nie je veľa "suchých" vrtov. K dispozícii sú dáta zo starých vrtných protokolov, ktoré mapujú potenciál bridlíc. Väčšina aktuálnych projektov na vŕtanie bridlíc má preto oveľa väčšiu šancu dosiahnuť ziskovosť v porovnaní s prieskumnými vrtmi z minulosti. A pretože je bridlica nepriepustná, musí vŕtať exponenciálnym tempom, aby sa produkcia vôbec udržala na súčasnej úrovni.

Bridlicové vrty sú produktívne len niekoľko rokov
Bridlice sú nepriepustné, frakovací proces uvoľní ropu a zemný plyn uväznený v priestoroch vzájomne oddelených pórov. Frakovanie vytvára a udržiava priepustnosť a zachováva voľnú cestu k vrtu. Rovnako ako u ktorejkoľvek inej nepriepustnej geologickej formácii sú aj ropa a zemný plyn "v prvej línii", čo znamená, že sa väčšina produkcie uvoľní hneď po stimulácii. Vedie to k skvelým výsledkom na začiatku (produkcia z najbližších vrstiev), čoskoro však dochádza k útlmu. Produkcia síce niekedy klesne až o 75 % v prvom roku, menší objem však možno ťažiť ďalších 10 až 20 rokov. Aj táto zostatková produkcia môže byť zisková, ale jedine v prípade, že prvotná produkcia zaplatila väčšinu investície do vrtu.

Bridlice možno ľahko "vypnúť" a "zapnúť"
Bridlicová ťažba je časovo náročná rovnako ako iné priemyselné aktivity. Spomaliť proces je ako zastaviť obrovský tanker. Môžete to urobiť, ale potrebujete k tomu veľký priestor. Väčšina ťažiarov musí mať zazmluvnené dlhodobé kontrakty s prepravcom alebo prenajímateľom prepravných prostriedkov. Nedodržiavať ich môže byť nákladné. Keď sa piesky začnú kopiť na železničných vlečkách, znamená to sankcie za nedodržanie podmienok. Tie potom môžu nútiť ťažiarov ďalej produkovať. Zdravšie firmy so silnejšie rozvahou si môžu dovoliť ťažiť bez ohľadu na aktuálnu cenu alebo pri ťažbe vytvárať takzvaný "fracklog", zásobu vrtov pripravených k frakovaniu, až budú trhové podmienky opäť výhodnejšie.

Dochádza kapacita skladov
Zatiaľ s tým nie je najmenší problém. Objemy zásob síce vzrástli, najmä v Cushing, ten ale predstavuje len 10 % amerických skladovacích kapacít. Ostatné sklady tiež hlásia rast, nie však tak rapídny. Dôvodom je, že traderi obchodujúci s fyzickými komoditami radi uskladňujú zásoby v blízkosti trhu. A Cushing je blízko. Ďalej ale pokračujú dlhé ropovody, ktoré ho spájajú s Mexickým zálivom, kde sú sklady voľnejšie. S teplejším počasím možno očakávať, že budú zásoby miznúť.

Ropa nie je v negatívnej korelácii k doláru
Omyl. Porovnajte si vývoj dolárového indexu a ceny ropy WTI počas posledných 12 mesiacov. Odhalíte perfektnú divergenciu. Pokiaľ chcete stávku na ropu, stavte na euro.

Sila OPEC je minulosťou
Možno, ale neplatí to o Rade pre spoluprácu krajín v oblasti Perzského zálivu (Gulf Cooperation Council). Štyria členovia GCC dohromady napumpujú na trh viac než polovicu ropnej produkcie OPEC. Majú tiež veľmi nízke prevádzkové náklady a veľké hotovostné rezervy. Nechýba im vytrvalosť, takže chcú ustáť obdobie nízkych cien bez obmedzovania produkcie. Neraz sa stalo, že medzeru vzniknutú znížením kvóty vyplnilo Rusko. Tentoraz to GCC nedopustí. Keby Rusko súhlasilo s dodržiavaním kvót, mohli by prísť obmedzenia produkcie v júni. Je to ale nepravdepodobné. Saudská Arábia chce navyšovať trhový podiel, a navyše má dôvod na obavy, že by mohla jej ropa nakoniec zostať nevyčerpaná v krajine, ak svet ovládnu alternatívne zdroje a energeticky úsporné technológie.

Americkí producenti z bridlíc riadia trh s ropou
Nie, sú to ich banky.

Dohoda s Iránom zníži ceny
Iránu bude trvať rok alebo dva, než viditeľne prispeje svojou produkciou svetovému trhu s ropou. Strach z jadrovej hrozby ale vytvorí dostatočné tlaky na to, aby bola prípadná dodatočná ponuka Iránu vykompenzovaná.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy