Medzimesačná inflácia na Slovensku je druhá najnižšia v EÚ

Na Slovensku bola marcová medzimesačná inflácia na úrovni 0,2 %, v rámci Európskej únie miernejšiu medzimesačnú infláciu evidovalo iba Švédsko, a to 0,1 %.

Celková hladina spotrebiteľských cien v eurozóne v marci sa medziročne znížila o 0,1 %. Pokles sa tak zmiernil v porovnaní s februárom, kedy sa celková cenová hladina v eurozóne medziročne znížila o 0,3 %. V rámci celej Európskej únie ceny v marci tiež medziročne oslabili o 0,1 %, ale ich medziročný pokles sa spomalil, keďže vo februári boli oproti rovnakému mesiacu vlaňajška nižšie o 0,3 %. Informoval o tom v piatok štatistický úrad Európske únie Eurostat.

Medzimesačná inflácia v eurozóne bola podľa predbežných údajov na úrovni 1,1 % a v rámci celej Európskej únie sa spotrebiteľské ceny v marci oproti februáru podľa predbežných údajov zvýšili o 0,9 %. Na Slovensku bola marcová medzimesačná inflácia na úrovni 0,2 %, čiže bola nižšia ako v rámci celej eurozóny aj v rámci celej EÚ. Miernejšiu medzimesačnú infláciu evidovalo iba Švédsko (0,1 %). Medziročne ceny na Slovensku klesli o 0,4 %, čiže výraznejšie ako v celej eurozóne a celej EÚ.

Najvýraznejší medziročný pokles cien evidovali Grécko (-1,9 %), Cyprus (-1,4 %), Poľsko (-1,2 %) a Bulharsko a Litva (zhodne -1,1 %). Najvyššia medziročná inflácia bola v Rakúsku (0,9 %), Rumunsku (0,8 %) a Švédsku (0,7 %). Medzimesačne najslabší rast cien evidovali Švédsko (0,1 %) a Slovensko, Poľsko, Česko a Veľká Británia (zhodne 0,2 %). Najviac sa ceny medzimesačne zvýšili v Taliansku (2,1 %), Španielsku (2 %) a Grécku (1,9 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy