Niektorí členovia Fedu presadzovali zvýšenie diskontnej sadzby

Predstavitelia štyroch regionálnych centier amerického Federálneho rezervného systému presadzovali zvýšenie diskontnej sadzby z hodnoty 0,75 % na 1 %

Predstavitelia štyroch regionálnych centier amerického Federálneho rezervného systému (Fed) presadzovali na marcovom zasadnutí predstaviteľov americkej centrálnej banky zvýšenie diskontnej sadzby z hodnoty 0,75 % na 1 %. Vyplýva to zo zápisnice zo zasadnutia zverejnenej v utorok. Ide o šéfov Fedu v Clevelande, vo Philadelphii, v Kansas City a v Dallase. Banka napokon rozhodla o potvrdení sadzieb. Šéf Fedu v Minneapolise hlasoval za zníženie diskontnej sadzby na 0,5 %.

Dôvodom žiadosti štyroch regionálnych centier Fedu o zvýšenie diskontnej sadzby je snaha o znormalizovanie rozpätia medzi diskontnou sadzbou a referenčnou úrokovou sadzbou. Toto rozpätie bolo počas uplynulých štyroch rokov na úrovni od 0 do 0,25 %. Pred krízou v rokoch 2007 a 2009 bolo toto rozpätie na úrovni 1 %.

Zasadnutie Fedu sa konalo od 17. do 18. marca. Predstavitelia Fedu cítia, že stav ekonomiky sa zlepšuje, miera inflácie je však pod úrovňou cieľových dvoch percent.

Súvisiace články

Aktuálne správy