Ekonomika škodí manželstvu: Životná neistota vedie k menšej ochote viazať sa

, The Fiscal Times Foto: thinkstock

Počet novo uzatvorených manželstiev sa od konca recesie konečne začal dvíhať, pre tento jav existuje hneď niekoľko dôvodov, vrátane dramatických zmien v sociálnych a kultúrnych zvyklostiach. Nezabúdajme ale na ekonomické faktory, krátkodobé aj dlhodobé, ktoré nútia na otázku "vezmeš si ma?" odpovedať záporne.

Celkový počet vydatých a ženatých jedincov v Spojených štátoch klesol na súčasných 50,5 %, čo je vôbec najnižšia úroveň v histórii. Až 20 % ľudí nad 25 rokov nebolo nikdy v manželskom zväzku. To je oproti roku 1960 dvojnásobok. Z nasledujúceho grafu je zrejmé, že čísla ťahajú hore baby boomers. Niektorí z nich sa už rozviedli, rodičia iných zasa zomreli, čo dáta do istej miery ovplyvnilo.

 

Rastúca príjmová nerovnosť
Kľukatá cesta k ekonomického oživenia a miznúca americká stredná trieda spôsobili, že sa do manželstva ženie stále menej Američanov. Už v minulosti počet manželstiev klesal ruka v ruke s prehlbujúcou sa príjmovou nerovnosťou, chudobní robotníci sa ženili menej a častejšie sa rozvádzali. Ekonomická a životná neistota podľa všetkého vedie k menšej ochote sa viazať, nech už sa akokoľvek vo dvojici náklady na život zvládajú lepšie.

Ženy už nepotrebujú mužov, aby ich finančne zabezpečili
Medzi pohlaviami stále existuje rozdiel v platoch, pre mladé ženy bez záväzkov je ale menší. Nehľadať toho pravého príliš skoro sa im oplatí. Počkajú si na neho až do svojej tridsiatky. A zarobí na tom vyše 18 000 dolárov. Zo štúdie Massachusetts Institute of Technology okrem toho možno vyčítať, že vyššia úroveň vzdelania, zmenšujúce sa rozdiely medzi pohlaviami a väčšia kontrola žien nad otehotnením znižujú ekonomickú hodnotu manželstva. Aspoň teda pre ženy.

Rozvádza sa čoraz viac ľudí
Percento ľudí, ktorí vyplnia rozvodové papiere, sa od konca recesie zvyšuje každým rokom. To môže byť zlá správa pre manželstvo, avšak dobrá pre ekonomiku. Ako totiž vyplýva zo štúdie jedného z profesorov z University of Maryland, rozvodov počas recesie skôr ubúda. Teraz dokonca už aj nemanželské dvojice uvažujú o rozchode a o tom, čo to urobí s ich peniazmi. Takmer dvaja z troch rozvodových právnikov pritom potvrdzujú, že zaznamenali rast obľuby predmanželských zmlúv.

Spoločnému šťastiu stoja v ceste pôžičky
Stále viac mladých Američanov je zaťažených študentskou pôžičkou. Ak si chcú zaobstarať auto či dom, musia si počkať. Prieskumy ukazujú, že 15 % takto zadlžených ľudí odkladá vstup do manželstva. Mladé páry si podľa všetkého najprv chcú vysporiadať svoje finančné záväzky a vstúpiť do zväzku manželského so solídnym základom. A pravdepodobne si ani nemôžu svadbu dovoliť. Priemerná oslava totiž v roku 2014 vyšla na viac ako 31 000 dolárov, vyplýva zo svadobného portálu The Knot.

Je ťažké nájsť toho pravého, keď žijete s rodičmi
Vďaka všetkým tým splátkam, rastúcemu nájomnému a zložitej situácii na trhu práce, ktorého oživenie už môžeme vidieť, sa mladí po štúdiách vracajú domov k rodičom. Život s rodinou síce dokáže šetriť peniaze, ale nájdeniu tej správnej partie príliš nepomáha. Čísla z prieskumov hovoria jasne. Údajne len päť percent mladých ľudí bez záväzkov sa vyberie na rande s niekým, kto ešte býva s rodičmi.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy