Čína sa stane najväčšou ekonomikou sveta v roku 2024

Čína sa stane najväčšou ekonomikou na svete v roku 2024, podľa globálneho informačného poskytovateľa informácií IHS (NYSE: IHS). „Počas nasledujúcich 10 rokov, od čínskej ekonomiky je očakávané obnovovanie rovnováhy smerované k rýchlejšiemu rastu spotreby, čo pomôže štruktúre domácej ekonomiky,“ hovorí Rajiv Biswas, hlavný ekonóm IHS.

Je predpokladané že čínske spotrebiteľské výdavky zaznamenajú rast s priemerným ročným tempom 7,7 percenta reálne v priebehu budúceho desaťročia a Čína sa stane kľúčovým motorom globálneho spotrebiteľského dopytu a svetového rastu, povedala IHS. V dôsledku toho, predpoveď hovorí, že Čína predbehne USA a jej nominálny hrubý domáci produktu v amerických dolároch v roku 2024. V tom okamihu bude nominálny HDP 28,25 miliárd dolárov v Číne a 27,31 miliárd dolárov v USA, podľa IHS.

Biswas povedal, že podiel Číny na svetovom HDP je odhadovaný na nárast o 20 percent v roku 2025 zo zhruba 12 percent v roku 2013.

„Účinok silného rastu čínskeho dopytu spotrebiteľov sa už začína prejavovať v celom ázijsko-pacifickom regióne,“ povedal Biswas. Jeden pozoruhodný vplyv prišiel z čínskeho medzinárodného cestovného ruchu a hlavne nárast cestovania do iných ázijských krajín.

Čínske výdavky v zahraničnom cestovnom ruchu vzrástli na 129 miliárd dolárov v minulom roku, čo robí Čínu najväčším zdrojom trhu pre medzinárodné výdavky cestovného ruchu na celom svete, podľa odhadov svetovej organizácie cestovného ruchu (UNWTO).

Pozrite sa na nasledujúce dva porovnávacie grafy. Prvý znázorňuje IHS predpovede nominálneho HDP v Číne a USA, a druhý ukazuje IHS (Global Consumer Markets), predpoveď spotrebiteľských výdavkov v Číne, Indii, Japonsku a USA.

Zdroj: ibtimes.com

Súvisiace články

Aktuálne správy