Zbytočné účty za elektrinu: V tretine spoločností bežia počítače nonstop

, Intel Foto: thinkstock

Stretneme sa s nimi vo viac ako polovici slovenských firiem. Počítače, ktoré bežia dňom aj nocou a zbytočne spotrebúvajú energiu. Platí pravidlo: čím väčšia firma, tým viac. Dôvodom nie sú ani tak aktualizácie softvéru, ale skôr neinformovanosť alebo pohodlnosť zamestnancov. K energeticky úspornému správaniu pomôže osveta alebo technológie, ktoré namiesto zamestnancov vypínajú a zapínajú počítače na diaľku.

Takmer tretina počítačov v stredoeurópskych firmách zostáva zapnutá aj v noci, čo má podstatný vplyv na spotrebu elektrickej energie. Najlaxnejší sú zamestnanci na Slovensku, kde nechávajú počítače zapnuté po odchode z práce v 55 % oslovených firmách. V Českej republike spotrebuváva mimo pracovnú dobu elektrickú energiu viac ako tretina počítačov vo firmách (36 %). Najlepšie dopadli firmy v Maďarsku a v Poľsku, kde sa týmto spôsobom plytvá energiou len v 17 % firiem. Výsledky priniesol prieskum spoločnosti Intel realizovaný v 576 firmách v štyroch stredoeurópskych krajinách počas februára a marca 2015. 

 Prieskum do veľkej miery popiera prevládajúci názor, že počítače sú mimo pracovnej doby v prevádzke hlavne z dôvodu softvérových aktualizácií a správy počítačov. „V  štyroch uvedených krajinách  sa tieto aktivity mimo pracovnej doby týkajú len 28 % firiem. Najviac pracovití sú IT administrátori na Slovensku, mimo obvyklú pracovnú spravuje počítače až 44 % firiem . Naopak v ČR to je menej ako každá piata firma (17 %), v Poľsku a Maďarsku menej ako štvrtina (rovnako 24 %),“ uvádza Petr Ulvr, obchodný manažér spoločnosti Intel pre Českú a Slovenskú republiku.

„Zamestnanci českých firiem majú najväčšiu slobodu v rozhodovaní sa, či počítač pri odchode z práce vypnú, alebo nie. Toto rozhodnutie necháva úplne na svojich zamestnancov 48 % českých firiem. Ale ani tie firmy, ktoré na vypínanie PC zamestnancov vyzývajú alebo im to dokonca prikazujú, nemajú pod kontrolou že sa tak skutočne deje – týka sa to 22 % firiem v ČR, 16 % v Poľsku a Maďarsku a 14 % na Slovensku,“ dodáva Petr Ulvr. Okrem toho si niektorí zamestnanci nie sú ani vedomí rozdielov medzi jednotlivými režimami prevádzky počítača a nerozlišujú medzi tým, či ponechávajú počítač zapnutý, v režime spánku alebo pohotovosti (stand-by).

Čo sa týka veľkosti firiem, najväčšia pozornosť je venovaná vypínaniu počítačov v menších a stredne veľkých firmách do 200 zamestnancov, naopak možno prekvapivo väčšie firmy sú oproti ním vo vypínaní pohodlnejšie. Vo firmách s 200 až 500 zamestnancami bežia cez noc tri z desiatich počítačov, vo firmách nad 500 zamestnancov dokonca štyri z desiatich. Spotreba generovaná zo zbytočnej prevádzky počítačov je priamo úmerná množstvu počítačov, takže strata veľkých firiem, ktoré vypínanie nesledujú, je o to významnejšia.

S vyššie uvedenými faktami taktiež súvisí motivácia IT oddelení k sporeniu elektrickou energiou. V takmer dvoch tretinách (64 %) českých firiem nie je oddelenie nijako zaangažované na spotrebe, ktorú informačné technológie spotrebujú. Podobná situácia je aj v Poľsku (60 %) a na Slovensku (54 %). Len v Maďarsku väčšina firiem (52 %) svoje IT k úsporám motivuje. „Vo väčšine firiem je výsledok taký, že za energiu, ktorú firma skonzumuje, nikto nezodpovedá. Pritom oblasť firemného IT sa na spotrebe podieľa spravidla podstatnou mierou, či už prevádzkou serverov alebo počítačov. Výdaje na energie tak vo väčšine firiem po priamych nákladoch súvisiacich s výrobnou činnosťou a mzdách predstavujú tretiu najvýznamnejšiu výdavkovú položku,“ poznamenáva Petr Ulvr zo spoločnosti Intel.

Počítače zapnuté cez noc, hlavne PC, ktoré stále vo firmách výrazne prevažujú  nad úspornými mobilnými zariadeniami typu notebook, ultrabook alebo počítač typu 2 v 1. Spotreba stolného počítača staršieho ako päť rokov sa v prípade, ak sa nevypína, pohybuje na úrovni zhruba 0,40 eura za deň, a to aj v prípade, ak sa vypína monitor. Ak zamestnanec nechá starší stolný počítač zapnutý aj počas víkendov, sviatkov a dovolenky, nie je nič výnimočné, ak sa jeho ročný účet za prevádzku počítača prehupne cez 140 EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy