Obchodný prebytok Talianska s krajinami mimo EÚ vo februári prudko vzrástol

Obchodný prebytok Talianska s krajinami mimo Európskej únie zaznamenal vo februári výrazný medziročný rast, keď vývoz sa zvýšil, zatiaľ čo dovoz klesol. Ukázali to dnes zverejnené predbežné údaje talianskeho štatistického úradu Istat. Informoval o tom portál RTTMews.
Prebytok zahraničného obchodu Talianska so štátmi mimo EÚ dosiahol minulý mesiac 2,8 miliardy eur, zatiaľ čo v rovnakom mesiaci predchádzajúceho roka dosiahol 1,3 miliardy eur. Februárový výsledok predstavuje výrazný obrat po tom, ako v januári zaznamenalo Taliansko obchodný deficit na úrovni 233 miliónov eur.
Pod pozitívne februárové údaje sa podpísal vysoký rast vývozu a naopak, pokles dovozu. Export sa oproti februáru 2014 zvýšil o 7,1 %, zatiaľ čo dovoz o 4,1 % klesol. V medzimesačnom porovnaní sa vývoz zvýšil o 4,5 % a dovoz zaznamenal rast o 1,1 %.
Za prvé dva mesiace roka dosiahol obchodný prebytok okolo 2,6 miliardy eur oproti 400 miliónom eur za prvé dva mesiace minulého roka. Vývoz sa za sledované obdobie zvýšil o 2 %, naopak, dovoz sa prepadol až o 6,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy