PKN Orlen vyplatí dividendy napriek minuloročnej strate

Poľská rafinérska firma plánuje vyplatiť dividendy 1,65 zlotého (PLN) na akciu, hoci za minulý rok vykázala stratu 4,67 mld. PLN

Poľská rafinérska spoločnosť PKN Orlen plánuje vyplatiť dividendy vo výške 1,65 zlotého (PLN) na akciu, čiže celkovo 705,7 mil. PLN napriek tomu, že rok 2014 ukončila s výraznou stratou. Štátom kontrolovaná firma za minulý rok vykázala stratu v objeme 4,67 mld. PLN. Dividendová politika spoločnosti je však založená na tom, že na dividendy vynakladá financie do sumy rovnajúcej sa 5 percentám priemernej ročnej kapitalizácie firmy v predošlom roku.

PKN Orlen v minulom roku dosiahla rekordne vysoký zisk pred úrokmi, zdanením a odpismi (EBITDA) pred zohľadnením vplyvu zhoršenia kvality aktív, a to na úrovni 5,2 mld. PLN. Vlaňajšie tržby spoločnosti prekročili sumu 100 mld. PLN, napriek tomu, že tomu, že ceny ropných produktov klesali. PKN Orlen je najväčšou poľskou rafinérskou firmou, ktorá podniká nielen na domácom trhu ale aj v Českej republike, Nemecku a pobaltských krajinách.

(1 EUR = 4,1131 PLN)

Súvisiace články

Aktuálne správy