Zákaz nedeľňajšieho otvorenia obchodov v Maďarsku sprísnia

Obchody s rozlohou nad 200 štvorcových metrov v Maďarsku nebudú môcť byť otvorené v nedeľu už ani v oblastiach, ktoré sú zapísané do svetového dedičstva UNESCO. Podľa dnešného vydania denníka Népszava to vyplýva z novely zákona, ktorú predložili parlamentu v utorok (24.3.).
Ak parlament schváli novelu, ktorá ruší jednu z doterajších výnimiek zákona o zákaze zamestnávať v nedeľu v obchodnom sektore, tá začne okamžite platiť, píše Népszava, podľa ktorého to bude zrejme ešte pred mesiacom máj.
Minister úradu vlády János Lázár v tejto súvislosti vyhlásil, že zákaz zamestnávania v nedeľu sa do konca volebného cyklu v roku 2018 môže rozšíriť o ďalšie sektory. Zdôraznil, že z piatich miliónov zamestnancov v Maďarsku pracuje v nedeľu jeden milión.
Predseda Celoštátneho združenia podnikateľov a zamestnávateľov (VOSZ) Ferenc Dávid pre Népszavu uviedol, že iniciovali referendum, v ktorom chcú presvedčiť ľudí, že nedeľňajšie otvorenie obchodov je prospešné. „Táto koncepcia je zlá, zákon treba odvolať,“ dodal Dávid.
Od 15. marca v Maďarsku platí zákaz otvorenia obchodov v nedeľu s niekoľkými výnimkami. Zákon iniciovala menšia vládna Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP).

Súvisiace články

Aktuálne správy