Podnikateľská dôvera v Nemecku v marci vzrástla

Index podnikateľskej dôvery, ktorý zostavuje mníchovský inštitút Ifo, vzrástol v marci na 107,9 bodu z februárových 106,8 bodu. Zlepšuje sa pritom už piaty mesiac po sebe.

Podnikateľská dôvera v Nemecku v marci posilnila najvyššie od júla minulého roka. Zlepšuje sa pritom už piaty mesiac po sebe. Index podnikateľskej dôvery, ktorý na vzorke zhruba 7 tis. firiem zostavil mníchovský inštitút Ifo, vzrástol v marci na 107,9 bodu z februárových 106,8 bodu. Index inštitútu Ifo tak prekonal prognózu analytikov oslovených v prieskume agentúry Reuters, ktorí očakávali, že posilní iba na 107,3 bodu.

„Silný rast v štvrtom kvartáli roka 2014 v kombinácii s nízkymi cenami energií a slabým výmenným kurzom eura podporili dôveru v ekonomiku,“ povedal Carsten Brzeski, ekonóm banky ING. Prieskum inštitútu Ifo tiež ukázal zlepšenie nálady v nemeckom maloobchode a v sektore veľkoobchodu, zatiaľ čo nálada v stavebnom odvetví sa zhoršila. Z prieskumu ďalej vyplýva, že nemecké firmy v porovnaní s februárom lepšie hodnotia súčasnú situáciu a tiež sú optimistickejšie, pokiaľ ide o ich perspektívu v období najbližších šiestich mesiacov.

Za celý vlaňajšok nemecký hrubý domáci produkt (HDP) vzrástol o 1,6 %. Nemecké hospodárstvo v štvrtom kvartáli 2014 medzikvartálne vzrástlo o 0,7 %, keďže ho podporil najmä domáci dopyt, ktorý pozitívne ovplyvnili rekordne nízka nezamestnanosť, rast miezd a lacnejšia ropa. V treťom kvartáli sa krajina tesne vyhla recesii.

Súvisiace články

Aktuálne správy