Cenová hladina v Británii vo februári medziročne stagnovala

Nulovú medziročnú infláciu v krajine zaznamenali prvýkrát od roku 1989, britská centrálna banka predpovedá, že v najbližších mesiacoch sa celková cenová hladina dostane do negatívneho teritória

Celková hladina spotrebiteľských cien vo Veľkej Británii sa vo februári oproti rovnakému mesiacu vlaňajška nezmenila. V januári bola v krajine medziročná inflácia na úrovni 0,3 %. Informoval o tom v utorok britský štatistický úrad ONS. Nulovú medziročnú infláciu v Británii zaznamenali prvýkrát od roku 1989, odkedy má krajina údaje na porovnateľnej úrovni. Ekonómovia prognózovali, že medziročná britská februárová inflácia bude vo výške 0,1 %.

Bank of England predpovedá, že v najbližších mesiacoch sa cenová hladina v krajine dostane do negatívneho teritória. Zníženie cien energií takými spoločnosťami ako British Gas patrí k faktorom, ktoré pravdepodobne budú tlačiť cenovú hladinu smerom nadol. Vo februári v krajine zlacneli potraviny, laptopy, tablety a počítačové doplnky.

Jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa ceny energií, potravín, alkoholu a tabaku, bola vo februári na úrovni 1,2 %, čiže sa zmiernila v porovnaní s januárovou výškou 1,4 %. Britský štatistický úrad zároveň v utorok informoval, že ceny priemyselných výrobcov v krajine sa vo februári oproti rovnakému mesiacu minulého roka znížili o 1,8 %. Vývoj cien výrobcov sa tak v podstate zhoduje z prognózou ekonómov, ktorí očakávali ich medziročný pokles o 1,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy