Grécko predloží reformný plán do budúceho pondelka

Reformný balík nebude zahŕňať opatrenia proti recesii, ale štrukturálne zmeny, uviedol grécky vládny hovorca Gabriel Sakellaridis

Grécko predloží návrh hospodárskych reforiem do budúceho pondelka a dúfa, že partneri v eurozóne mu následne uvoľnia finančnú pomoc. Vyhlásil to v utorok vládny hovorca Gabriel Sakellaridis. Grécky premiér Alexis Tsipras v pondelok rokoval s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, nie je však isté, či sa im podarilo prekonať nezhody v otázke reforiem, ktoré musia Atény zaviesť, aby urýchlene získali ďalšie peniaze od medzinárodných veriteľov.

 

"Stane sa tak najneskôr do pondelka," povedal Sakellaridis a dodal, že reformný balík nebude zahŕňať opatrenia proti recesii, ale štrukturálne zmeny. Tsipras a Merkelová podľa neho diskutovali o koncepte reforiem, nešli však do hĺbky. "Verím, že sa podarilo nájsť body zblíženia," dodal hovorca.

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz medzitým vyjadril dôveru, že na podmienkach sprístupnenia finančnej pomoci sa Grécko s eurozónou dohodne ešte tento týždeň. "Myslím si, že do konca týždňa sa dosiahne nová dohoda, ktorá by mala postačovať na uvoľnenie najnaliehavejšej finančnej pomoci," citoval Schulza v utorok taliansky denník La Repubblica. Na predloženie "dôveryhodného, podrobného a definitívneho" plánu bude mať potom Grécko čas najviac tri mesiace, dodal šéf európskeho parlamentu.

Súvisiace články

Aktuálne správy