Eurozóna má počítať s možnosťou bankrotu niektorého člena

Menové únia by mala prijať opatrenia, ktoré zabezpečia jej odolnosť v "extrémnom prípade" platobnej neschopnosti niektorého členského štátu, tvrdí nemecká centrálna banka

Eurozóna by mala prijať opatrenia, ktoré zabezpečia, že blok spoločnej meny zvládne platobnú neschopnosť niektorého zo svojich členov. Uviedla to v pondelok nemecká centrálna banka (Bundesbank). Vyhlásenie prichádza v čase, keď grécka vláda rokuje s medzinárodnými veriteľmi vrátane partnerov v eurozóne o podmienkach ďalšej finančnej pomoci, ktorá má odvrátiť hrozbu štátneho bankrotu Atén.

„Finančná a dlhová kríza zatiaľ nie je prekonaná,“ tvrdí centrálna banka, pričom zdôrazňuje, že hlavnú zodpovednosť za dlhy majú niesť jednotlivé štáty a investori. „V tomto zmysle by menová únia mala byť schopná odolať extrémnemu prípadu platobnej neschopnosti niektorého členského štátu,“ uviedla Bundesbank.

Nemecká centrálna banka tiež v aktuálnej správe počíta s pokračujúcim zlepšovaním podmienok v najväčšej európskej ekonomike, ktorú by mal podporiť zahraničný aj domáci dopyt. Po prekvapujúco silnom závere vlaňajška vykáže nemecká ekonomika silný rast aj v prvom kvartáli tohto roka, pričom existujú náznaky, že vzostup bude pokračovať aj v druhom kvartáli, tvrdí Bundesbank v pravidelnej mesačnej správe.

Súvisiace články

Aktuálne správy