V Grécku dlhuje na daniach tretina ľudí, štát pre nich prichystal úľavy

, ČTK Foto: SITA

Grécko sa snaží vyjsť v ústrety firmám a ľuďom, ktorí sa oneskorujú s platením daní a ďalších odvodov. Podľa agentúry DPA parlament v Aténach schválil v noci na sobotu zákon, ktorý im prináša rôzne úľavy.

Jednou z noviniek je, že ľudia, ktorí neodvádzali dane tak, ako mali, si budú môcť svoje dlhy štátu rozložiť na splátky. Kto svoje dlhy uhradí do konca tohto mesiaca, nebude musieť platiť pokuty, ani úroky z omeškania.

Podľa gréckeho ministra financií Janisa Varoufakisa dlhuje štátnej pokladnici približne 3,7 milióna ľudí z celkového počtu zhruba 11,3 milióna. Spolu s 447 tisíc firiem ide o sumu približne 76 miliárd eur. Vláda v Aténach podľa DPA počíta, že sa jej z toho podarí získať necelých deväť miliárd eur.

Pre zákon, ktorý má dlžníkov motivovať k zaplateniu daní, hlasovali nielen vládne strany, ale aj socialisti a stredopravá Nová demokracia.

Grécko sa v máji 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a muselo požiadať Európsku úniu a Medzinárodný menový fond o finančnú pomoc. Dohodlo sa už na dvoch záchranných programoch v celkovom objeme 240 miliárd eur. Druhý záchranný program mal vypršať na konci februára, eurozóna sa ale po zložitých rokovaniach dohodla na jeho predĺžení o štyri mesiace. Poskytnutie zostávajúcich peňazí z programu podmieňujú veritelia reformami.

Podľa interných výpočtov Európskej komisie by peniaze mali Grécku vydržať len do 8. apríla. Informoval o tom nemecký denník Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung s odvolaním sa na zdroje z diplomatických kruhov. Aténam tak podľa denníka hrozí, že sa po Veľkej noci dostanú do platobnej neschopnosti. Od 9. apríla vraj bude finančná situácia Grécka podľa komisie "kritická", pretože Atény budú musieť splatiť Medzinárodnému menovému fondu (MMF) 467 miliónov eur. V polovici apríla navyše vyprší splatnosť krátkodobých vládnych dlhopisov v hodnote 2,4 miliardy eur, píše Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Grécky premiér Alexis Tsipras má podľa denníka niečo vyše dvoch týždňov na to, aby sa dohodol s medzinárodnými veriteľmi na podobe gréckych reforiem. Až potom budú môcť Atény získať zvyšných 7,2 miliardy eur z medzinárodného záchranného programu.

Tsipras podľa denníka Financial Times už v polovici marca varoval nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, že pre Atény bude "nemožné" splniť v najbližších týždňoch dlhové záväzky, pokiaľ od Európskej únie nezískajú žiadnu krátkodobú finančnú pomoc.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy