Rusko poskytne dotácie výrobcom áut

Vo forme dotácií dostanú automobilky 10 mld. ruských rubľov (RUB). Tieto peniaze majú pomôcť automobilovému priemyslu vyrovnať sa s poklesom ruskej ekonomiky

Rusko poskytne výrobcom automobilov 10 mld. ruských rubľov (RUB) vo forme dotácií. Ruská vláda o tom informovala vo štvrtok. Tieto peniaze majú pomôcť automobilovému priemyslu vyrovnať sa s poklesom ruskej ekonomiky. Ruský automobilový priemysel by sa mal k rastu vrátiť až v roku 2016, preto je pravdepodobné, že odvetvie bude potrebovať ešte viac vládnej podpory. Spolu s oslabovaním ekonomiky sa výrazne prepadol predaj vozidiel. Spotrebitelia odkladajú veľké výdavky, výrobcovia áut zase hľadajú spôsoby ako znížiť náklady a tiež menia stratégie pre kedysi rastúci ruský trh. V stredu napr. spoločnosť General Motors informovala, že zatvára závod v Rusku a ruší tisíc pracovných miest.

 

Výrobcovia áut tiež čelia poklesu marží o 10 až 15 %. Pokles ruského rubľa totiž zvyšuje ceny dovážaných komponentov. Vyššie sú aj ceny kovov. „Väčšina výrobcov automobilov v súčasnosti pracuje na minimálnej úrovni ziskovosti. Desať miliárd rubľov z rozpočtu im umožní využiť dodatočné výrobné kapacity v prvom kvartáli vo výške zhruba 100 tis. áut a ochrániť pracovné miesta,“ uvádza sa na internetovej stránke ruskej vlády.

Produkcia áut v Rusku podľa štatistického úradu vo februári medziročne klesla o 17 % na 130 tis. áut.

(1 EUR = 64,1691 RUB)

Súvisiace články

Aktuálne správy