Návrhy neschválili: OĽaNO chcelo vyčistiť podnikateľské prostredie

Skupina poslancov hnutia OĽaNO dnes neuspela v parlamente s dvomi návrhmi noviel zákonov. Predkladatelia nimi chceli prispieť k vyčisteniu podnikateľského prostredia na Slovensku.

Plénum Národnej rady (NR) SR ich však pri dnešnom hlasovaní neposunulo do druhého čítania.
Prvým z návrhov bola novela zákona o verejnom obstarávaní. Tá mala prispieť najmä k ochrane malých podnikateľov. OĽaNO v nej chcelo umožniť v praxi to, aby subdodávateľom v tendroch vyplácal peniaze vyhlasovateľ súťaže, ktorým je najčastejšie štát.
Podľa lídra hnutia Igora Matoviča totiž veľakrát verejné obstarávania vyhrávajú veľké firmy, ktoré si najímajú malých živnostníkov. Stáva sa však, že im za služby nezaplatia. "Štát si objedná zákazku, veľký ju vyhrá, ale nezaplatí drobným dodávateľom," opísal. Preto hnutie navrhovalo, aby bolo umožnené subdodávateľom požiadať priamo verejného obstarávateľa, ktorým je zvyčajne štát, aby im boli prostriedky priamo vyplácané.
Druhou navrhovanou bola novela zákona o dani z pridanej hodnoty (DPH). OĽaNO v nej chcelo zaviesť to, aby povinnosť odviesť štátu DPH nastala až tým dňom, keď má podnikateľ v plnej výške zaplatenú faktúru od svojho odberateľa.

Súvisiace články

Aktuálne správy