OECD zlepšila prognózu rastu eurozóny aj ďalších ekonomík

Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) zlepšila prognózu rastu eurozóny v tomto roku o 0,3 percentuálneho bodu na 1,4 % a rovnako zlepšila prognózu rastu v budúcom roku o 0,3 na 2 %

Vlády sa nemôžu spoliehať výhradne na nízku infláciu a uvoľnenú menovú politiku pri upevňovaní ekonomického oživenia a zvyšovaní zamestnanosti. Vyhliadky hospodárskeho rastu v najväčších svetových ekonomikách sa však zlepšujú. V stredu to uviedla Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Organizácia zlepšila prognózu rastu eurozóny v tomto roku o 0,3 percentuálneho bodu na 1,4 %, prognózu jej rastu v budúcom roku takisto zlepšila o 0,3 percentuálneho bodu na 2 %.

Podľa OECD zostáva však rast príliš nízky na to, aby „obnovil a aktivoval trh práce“. OECD upozorňuje, že napriek lepším vyhliadkam hospodárskeho rastu abnormálne nízka inflácia a úrokové sadzby vytvárajú rastúce riziko finančnej nestability. OECD odporúča pri tvorbe politík vyváženejší prístup. Fiškálne a štrukturálne politiky teda majú poskytovať menovej politike synergickú podporu.

Podľa OECD by si Japonsko v tomto roku malo polepšiť o 1 % a v budúcom roku o 1,4 %. OECD zlepšila tohtoročnú prognózu Japonska o 0,2 percentuálneho bodu a budúcoročnú prognózu o 0,4 percentuálneho bodu. Americká ekonomika si podľa OECD v tomto roku pripíše 3,1 % a v budúcom roku 3 %. Organizácia však zhoršila prognózu ekonomického rastu Číny v tomto roku o 0,1 percentuálneho bodu na 7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy