Turecko začalo výstavbu svojho úseku plynovodu TANAP

Turecko dnes začalo výstavbu plynovodu v hodnote 10 miliárd USD (9,40 miliardy eur), ktorým bude prúdiť plyn z Azerbajdžanu do Európy. To by mohlo pomôcť Európskej únii (EÚ) znížiť jej závislosť od dodávok komodity z Ruska. Informovala o tom agentúra Reuters.
Cieľom Trans-anatolského plynovodu (TANAP) je prepraviť ročne 16 miliárd kubických metrov (m3) plynu z azerbajdžanského ložiska Shah Deniz II v oblasti Kaspického mora na grécko-tureckú hranicu. Tam sa potrubie napojí na už exitujúci Trans-jadranský plynovod TAP.
Turecký úsek dlhý 1850 kilometrov povedie z jeho hraníc s Gruzínskom po hranice s Gréckom. Ankara vlani zvýšila svoj podiel v projekte TANAP na 30 %, ďalších 58 % vlastní azerbajdžanská štátna ropná firma SOCAR a zvyšných 12 % má ropný koncern BP.
„Máme v pláne urobiť z Turecka energetický distribučný uzol pre celý región,“ vyhlásil dnes prezident Tayyip Erdogan na slávnostnom odštartovaní výstavby v meste Kars.
Rusko totiž vlani zrušilo plány na výstavbu tzv. Južného prúdu, ktorý mal obchádzať Ukrajinu a transportovať komoditu po dne Čierneho mora do Bulharska a odtiaľ do južnej Európy. Moskva prekvapila EÚ, keď oznámila, že namiesto Južného prúdu vybuduje tzv. Turecký prúd, teda nové potrubie po hranice s Tureckom.
Ankara ale zaujala k týmto plánom Moskvy „vlažný postoj“ a vyhlásila, že jej prioritou zostáva TANAP, ruské potrubie označila za „alternatívny“ projekt.
Turecko chce v prvom kole cez nový plynovod odoberať 6 miliárd m3 plynu a ďalších 10 miliárd m3 bude prúdiť do Európy po napojení potrubia na TAP do roku 2020. Projekt počíta so zvýšením prepravnej kapacity nového plynovodu najskôr na 23 miliárd m3 a do roku 2026 až na 31 miliárd m3.

Súvisiace články

Aktuálne správy