Kofola vlani s prevádzkovým ziskom 16 mil. eur

Hrubá marža skupiny vzrástla medziročne o 18,2 percenta na takmer 87 mil. eur.

Skupina Kofola ukončila uplynulý rok s pozitívnymi výsledkami. Jej prevádzkový zisk (EBIT) vzrástol o 25 percent a dosiahol tak úroveň 16 mil. eur. Ukazovateľ EBITDA medziročne stúpol o 11,4 percenta na 33,2 mil. eur a hrubá marža skupiny sa vyšplhala na 86,8 mil. eur, čo v porovnaní s rokom 2013 predstavuje nárast o 18,2 percenta. Informovala o tom spoločnosť, ktorá podotýka, že pozitívny výsledok dosiahli aj napriek tomu, že pre pokles tržieb v Poľsku predali medziročne o 3,2 % menej nápojov.

„Finančná pozícia skupiny Kofola je teraz veľmi dobrá, ukazovateľ zadlženosti dokonca klesol tesne pod 1,0 a finančný potenciál umožňuje hľadanie ďalších akvizičných príležitostí,“ skonštatoval generálny riaditeľ skupiny Kofola Jannis Samaras. Podotýka, že v minulom roku sa sústredili najmä na zvýšenie dosiahnutej marže. Prioritami pre skupinu v tomto roku zostáva trh zdravých nápojov, rozširovanie distribučných aktivít ako aj vstup na balkánsky trh po dokončení akvizície slovinskej značky Radenska. Kúpnu zmluvu na Radensku podpísala Kofola s pivovarom Laško koncom vlaňajška, predchádzali tomu dlhé vyjednávania.

Skupina Kofola pôsobí v oblasti výroby nealkoholických nápojov. V Slovenskej republike rozvíja svoje aktivity od roku 1998 a v roku 2002 otvorila výrobný závod v Rajeckej Lesnej. Celkovo spoločnosť na Slovensku zamestnáva viac ako 400 zamestnancov. Skupina Kofola má sedem výrobných závodov na štyroch trhoch strednej a východnej Európy. Celkovo zamestnáva 2 100 ľudí.

Súvisiace články

Aktuálne správy