Amerických producentov môžu koncom roka zasiahnuť nízke ceny ropy

Amerických producentov môžu už koncom tohto roka zasiahnuť nízke ceny ropy. Uviedla to dnes vo svoje správe Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). To signalizuje, že ropný kartel na najbližšom júnovom zasadnutí zrejme svoju stratégiu nezmení a počká si, či jeho snaha o udržanie trhového podielu konečne zastaví rozmach ťažby z bridlíc v USA. Informovala o tom agentúra Reuters.
Ceny ropy od júna 2014 klesli zhruba o 50 %, čo prinútilo ropné spoločnosti, aby obmedzili svoje výdavky. To zvyšuje predpoklady, že produkcia ropy v štátoch, ktoré nie sú členmi OPEC, začne klesať.
Ropný kartel však zatiaľ vo svojej správe, ktorú aktualizuje každý mesiac, neznížil odhad ťažby mimo OPEC a konštatoval len, že produkcia ropy z bridlíc v USA sa môže začať znižovať až koncom tohto roka. Momentálne je ale pomer zatváraných a nových vrtov zatiaľ pomerne vyrovnaný.
Vysoké náklady na nové vrty a potenciálne nízke ceny ropy by sa však už koncom roka mohli prejaviť a priniesť pokles ťažby z bridlíc.
Ropný kartel napriek tlaku niektorých členov neznížil vlani produkciu komodity, aby tak podporil jej cenu. Dôvodom boli obavy o udržanie podielu na svetovom trhu po rozmachu ťažby z bridlíc v USA, vďaka ktorej dosiahla produkcia čierneho zlata v Spojených štátoch v roku 2014 najvyššiu úroveň približne za 30 rokov.
OPEC očakáva, že jeho produkcia dosiahne tento rok v priemere 29,19 milióna barelov (1 barel = 150 litrov) denne. Vo februári ropný kartel dodal na trhy približne 30,02 milióna barelov ropy denne.

Súvisiace články

Aktuálne správy