Silný rast zaznamenala v januári 2015 najmä energetika

Silný rast zaznamenala v januári 2015 najmä energetika, ktorá rástla medziročne o 9,8 %. Uviedol to analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Ľubomír Koršňák pri komentovaní dnes zverejnenej januárovej priemyselnej produkcie.
„Naopak, spracovateľský priemysel mierne poklesol a dynamika jeho medziročného rastu sa spomalila z 2,6 % na 1,1 %, pričom toto spomalenie ide najmä na vrub výrobcov spotrebnej elektroniky, kde povianočné spomalenie produkcie bolo nad rámec tradičnej sezóny,“ priblížil.
Revízia čísel priemyslu na konci minulého roka a aj januárové čísla podľa Koršňáka naznačujú, že slovenský priemysel sa začína zotavovať. „Pozitívne správy, ktoré prinášajú domáce aj európske indikátory sentimentu v priemysle pritom naznačujú, že by to mohol byť len začiatok relatívne robustnejšieho oživenia priemyslu v tomto roku. Ten by sa mal niesť na pozitívnej vlne prichádzajúcej zo slabšieho eura, ktoré by malo podporiť európske exporty do ‚neeurových‘ krajín, ale aj zotavujúceho sa spotrebiteľského dopytu v Európe,“ myslí si analytik UniCredit Bank.
Najsilnejšie odvetvia v SR – výroba dopravných prostriedkov a strojárska výroba, vyrobili podľa ekonomického analytika Tatra banky Borisa Fojtíka v januári 2015 takmer zhodne medziročne o 4 % menej. „Najmä v prípade výroby áut sa to dalo očakávať vzhľadom na veľmi silný prvý polrok minulého roka. Za pozitívum sa však dá vnímať aj to, že žiadne z odvetví nezaznamenalo viac ako jednociferný pokles produkcie,“ poznamenal. Výhľad na ďalšie mesiace sa dá podľa neho tiež vnímať ‚relatívne pozitívne‘.
Indikátor ekonomického sentimentu podľa jeho slov naznačuje ďalšie zvýšenie rastu produkcie. „Podobnú informáciu nám dáva aj vývoj nemeckého indexu nákupných manažérov, ktorý nás sprostredkovane ovplyvňuje. Na dosahovanie trvalo vyššieho rastu produkcie sú však potrebné dodatočné investície, ktoré zvýšia výrobné kapacity,“ dodal Fojtík.
Štatistický úrad (ŠÚ) SR dnes informoval, že Index priemyselnej produkcie (IPP) na Slovensku sa v januári 2015 v porovnaní s januárom 2014 zvýšil o 2,4 %. Po zohľadnení sezónnych vplyvov priemyselná produkcia v januári 2015 medzimesačne klesla o 0,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy