Investorský hit tohtoročnej jari: Energia

, Colosseum Foto:SITA

Miliardy dolárov tečú do burzovo obchodovaných fondov (ETF) zameraných na ropu. Päť najväčších fondov obchodujúcich ropu zaznamenalo od júla minulého roka viac ako štvornásobný nárast spravovaných peňazí na 5,4 miliardy dolárov. Drobných investorov do týchto produktov láka predovšetkým nízka cena ropy, ktorej pokles za posledných 12 mesiacov dosiahol 50 %.

Hlavným rizikom investícií do ropných ETF je pre trh typické contango. Je to stav, kedy cena futures kontraktu na ropu s bližším mesiacom expirácie je nižšia ako cena futures kontraktu expirujúceho  neskôr. ETF totiž nakupujú prevažne futures kontrakty, z čoho vyplýva nutnosť rolovania. Rolovanie kontraktov znamená odpredaj nakúpeného futures kontraktu s blížiacou sa expiráciou a nákup kontraktu s neskoršou expiráciou.

V prípade kontanga sa tak týmto spôsobom odpredáva lacnejší kontrakt a nakupuje kontrakt drahší, čo znižuje prípadné zisky. Aj napriek tomu sú však tieto fondy pre investorov atraktívne, pretože ponúkajú zaujímavejší potenciál ako napríklad pevne úročené dlhopisy, ktorých výnosy sú na rekordných minimách alebo dokonca v zápore.

Autorom je Petr Habiger, analytik Colosseum, a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy