Priemyselná produkcia v januári medziročne stúpla

Hoci priemyselná produkcia v prvom mesiaci roka medziročne rástla o 2,4 %, potiahla ju najmä dodávka energií. Samotná priemyselná výroba stúpla iba o 1,1 %.

Aktivita priemyselných podnikov na Slovensku v úvode roka rástla. Priemyselná produkcia podľa údajov Štatistického úradu SR v januári medziročne stúpla o 2,4 %. Vývoj ovplyvnil rast v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 9,8 %, v ťažbe a dobývaní o 4,5 % a v priemyselnej výrobe o 1,1 %. Po zohľadnení sezónnych vplyvov priemyselná produkcia medzimesačne v januári 2015 oproti decembru 2014 klesla o 0,1 %.

Zvýšenie celkovej produkcie priemyslu podľa štatistikov v januári ovplyvnil rast najmä vo výrobe elektrických zariadení o 15,7 %, výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 4,6 %, ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov a zariadení o 12,8 %, výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 20,1 % a vo výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 3,3 %. Objem produkcie sa znížil hlavne vo výrobe dopravných prostriedkov o 4 %, výrobe strojov a zariadení inde neklasifikovaných o 4,1 %, výrobe drevených a papierových výrobkov, tlači o 1,3 %, výrobe výrobkov gumy, plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 0,8 %, vo výrobe chemikálií a chemických produktov o 1,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy