Francúzsko vyzvalo Luxembursko, aby zosúladilo svoje dane s normami EÚ

Francúzsko vyzvalo susedné Luxembursko, aby zosúladilo svoje daňové zákony so smernicami Európskej únie (EÚ) po sérii odhalení, ktoré ukázali, že ho využívajú veľké korporácie, aby si znížili dane. Informovala o tom agentúra AP.
Európska komisia sa preto rozhodla preskúmať daňové zákony v celej 28-člennej únii pre podozrenie, že niektoré štáty umožňujú nadnárodným firmám čerpať výhody plynúce z ich daňového systému a znížiť si tak daňové zaťaženie.
Podľa francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda je neprijateľné, aby veľké firmy využívali daňové výhody, zatiaľ čo malé a stredné podniky musia platiť dane v plnej výške.
Hollande po rokovaniach s luxemburským premiérom Xavierom Bettelom vyzval susednú krajinu, aby urobila maximum pre harmonizáciu svojho daňového systému s európskymi normami.
Bettel argumentoval, že aj iné štáty EÚ majú podobné daňové systémy ako Luxembursko a preto považuje za dôležité, „analyzovať situáciu v celej európskej dvadsaťosmičke“.
EÚ sľúbila, že zakročí proti daňovým výhodám pre veľké korporácie, ktoré okrem Luxemburska (Fiat, Amazon), hľadajú „útočisko“ aj v Írsku (Apple), Belgicku a Holandsku (Starbucks).

Súvisiace články

Aktuálne správy