Skupina Mondi Group vlani so ziskom 767 mil. eur

Papierenská skupina Mondi Group, ktorej súčasťou je aj slovenský závod Mondi SCP, a.s., Ružomberok, vlani zaznamenala nárast prevádzkového zisku. Kým v roku 2013 bol zisk na úrovni 699 mil. eur, v minulom roku stúpol na 767 mil. eur. Ako informovala spoločnosť, v ostatnom roku sa zvýšil výnos na akciu o 13 %, pričom základný zisk bol 1,073 eura na akciu. Návratnosť vloženého kapitálu (ROCE) stúpla v uplynulom roku na 17,2 % z 15,3 % z roku 2013. Navrhovaná konečná dividenda dosiahla 0,287 eura na akciu.

Podľa zverejnených informácií predstavovali investičné výdavky skupiny 562 miliónov eur. V apríli minulého roka začal v českom závode Mondi v Štětí s produkciou papierenský stroj, ktorý vyrába bielený sulfátový papier, pričom investícia bola vo výške 70 mil. eur. V novembri 2014 v Ružomberku začala firma používať nový regeneračný kotol za 128 miliónov eur. Ten by mal zabezpečiť závodu 100-percentnú energetickú sebestačnosť a znížiť jeho environmentálnu stopu. „V novembri sme zároveň v ruskom Syktyvkare spustili investíciu za 30 miliónov eur, ktorou bola sušička celulózy, ktorá vyprodukuje ročne 100 tisíc ton trhovej ihličnatej celulózy,“ uviedla spoločnosť.

Mondi SCP, a.s. Ružomberok je jedným z najväčších výrobných podnikov skupiny Mondi a najväčší integrovaný závod na výrobu papiera a celulózy v SR. Výrobná kapacita zahŕňa 560 tis. ton nenatieraného papiera, 66 tis. ton obalového papiera a 100 tis. ton vysušenej buničiny na predaj. Skupina Mondi podľa zverejnených údajov na webovej stránke zamestnáva 26 tisíc pracovníkov v 31 krajinách.

Súvisiace články

Aktuálne správy