Úspešný mladý investor: Priatelia ho na strednej považovali za idiota

, CNN Foto: SITA

Zatiaľ čo jeho kamaráti chceli míňať svoje peniaze v kine, Justin namiesto toho začal investovať. Vo veku 16 rokov dal takmer všetky svoje životné úspory, 650 dolárov, do troch akcií: Citi, GE a United Airlines. Písal sa rok 2009. Nikto ho dnes už za idiota neoznačuje.

Justin dokončil štúdium na Miami University vlani na jar. V tom čase dosiahla návratnosť jeho počiatočnej investície 250 %. Zatiaľ čo jeho priatelia míňali peniaze, on zarobil asi 1600 dolárov.

"Baví ma riskovať," hovorí dnes 23 ročný mladík. "Nikdy neprestanem investovať. Vždy je tu spôsob, ako vyhrať. Chcem byť ten, kto ten spôsob nájde."

Justinov prvotný úspech ho doviedol k väčším investíciám. Dnes je jeho portfólio v hodnote 12 300 dolárov, čo je 19 krát viac, než s čím začínal ako tínedžer. Len nedávno uplynulo šesť rokov od kedy americký trh dosiahol najnižšie hodnoty v čase recesie. Ľudia ako Justin, a to nielen tí super bohatí, vlastne len ťažili z rastu akciového trhu. Justinov príbeh ale začína ďaleko od Wall Street, v učebni v Naperville, štáte Illinois. K investovaniu sa dostal v druhom ročníku strednej školy, kde jeho učiteľ Brian Giovanini prikázal študentom vytvárať vlastné modelové portfóliá akcií. "Jeho neustále vzdelávanie bolo neporovnateľné s ostatnými študentmi, ktorých som mal v triede," hovorí Giovanini. "Nemám pochybnosti o tom, že je úspešný."

Justin si vybral pre svoj školský projekt akcie United Airlines. Naštudoval si finančné toky spoločnosti, aby lepšie pochopil, čo robí. Prišlo leto 2009. Justin sa rozhodol zmeniť svoju domácu úlohu na konkrétnu skutočnú investíciu, preto musel presvedčiť svojho otca, aby mu otvoril účet. Justin kúpil United za 4 USD za akciu v roku 2009, a predal v roku 2014 za 41 dolárov.

Jeho stratégia je jednoduchá. Investovať do spoločností v dlhodobom horizonte. Vstáva ráno pred piatou, aby si pozrel správy spoločností ešte pred otvorením trhov. "Spoliehať sa na šťastie pri čomkoľvek, je zlozvyk," tvrdí Justin. Preto berie do úvahy typické merítka, ako sú predaje, celkové zisky, zisk na akciu. Osobitnú pozornosť ale venuje kapitálovým výdavkom spoločností, čo považuje za dobrý indikátor spoľahlivosti firiem do budúcnosti. Dnes má vytvorené rôznorodé portfólio, vrátane akcií Applu, Delty, či Pepsi. Najnovšia nakúpil aj Best Buy, keď akcie klesli o 14 % v januári na 34 dolárov. "Keď ich akcie skolabovali, prvá vec, ktorú som urobil, bolo, že som do toho šiel," hovorí Justin. Dnes poskočili na 39 dolárov.

Zberateľ bourbonu a futbalový fanatik Justin dnes žije v Cincinnati, kde pracuje ako konzultant pre výrobné spoločnosti. Vo svojom voľnom čase sleduje reláciu Jima Cramera "Mad Money" na CNBC. Dokonca číta aj jeho knihu "Confessions of a Street Addict."

Mnohí ostrieľaní obchodníci si myslia, že Justin mal len šťastie. Nie až také akokedysi  Warren Buffet, ale predsa. Stačilo mu investovať v najnižšom bode, keď sa firmy nachádzali v dolnej časti trhu a zarobil. Šťastie a správne načasovanie pravdepodobne zohrali najväčšiu úlohu v zisku. Ohodnotiť jeho taktiku dokáže čas, keď sa objavia oveľa väčšie výzvy.

Súvisiace články

Aktuálne správy