Roboty prevezmú prácu: Začnite si už teraz šetriť, môžete prísť o plat

, nber.org Foto: SITA

Čistia podlahy, montujú diely v továrňach, dokážu nás poraziť v šachu. Roboty sú pomaly všadeprítomné. Ekonómovia z Bostonu a Columbijskej univerzity tvrdia, že to bude mať katastrofálny vplyv na ekonomiku.

Nová štúdia publikovaná tento mesiac americkým Národným úradom pre ekonomický výskum tvrdí, že ekonomika poháňaná robotmi vôbec nevyzerá dobre pre ľudskú  pracovnú silu.

Základné situácia je podľa predpovede bezútešná. Ak budú roboty efektívnejšie než ľudia, podniky začnú viac investovať do robotov, ktoré môžu znížiť náklady na pracovnú silu. Neustála potreba nových technológií vedie k zvýšeniu platov v odvetví a zvýšeniu nákladov na nové služby. V priebehu času sa tak aj samotní vývojári vyšachujú z trhu práce, aj im roboty vezmú prácu. Čoraz menej pracovníkov bude potrebných na udržanie chodu stroja postavenom poslednou generáciou vývojárov. Stavba robotov bude automatická, na základe starých modelov. "Keď inteligentné stroje nahradia ľudí, nakoniec začnú hrýzť do rúk tých, ktorí ich financujú," vysvetľujú vedci. Nie sú jediní, aj technologický guru Elon Musk má obavy, že by sa budúcnosť mohla takto apokalypticky vyvinúť. "Z dlhodobého hľadiska to v takýchto prípadoch vôbec nie je techno-utópia," varuje štúdia.

Odborníci navrhujú, aby sme ešte pred úplnou zmenou pracovného trhu začali my, ľudia, šetriť, aby sme prežili pravdepodobnú depresiu vyvolanú vládou robotov. Podľa predpokladu sa až 68 % high-tech pracovníkov bude musieť presunúť do sektoru služieb, čím pripravia menej kvalifikovaných pracovníkov o ich zamestnania.

Výrobcovia robotov oponujú, vraj sú takéto obavy prehnané a ľudské pracovné miesta sú v bezpečí. "Priemysel je stále ďaleko od napodobenia presnosti ľudského výkonu,“ povedal Junji Tsuda, šéf robotickej spoločnosti Yaskawa Electric v rozhovore pre Financial Times. A nevidí žiadnu zmenu v nástupe robotických technológií v dohľadnej dobe. "Vývoj robotov nebude exponenciálny, tak ako v prípade počítačov. Pôjde o lineárny, stabilný rast," dodal Tsuda.

Nech je to ako chce, základná úroveň s nízkou kvalifikáciou pracovných miest sa postupne z amerického trhu vytráca. Nedávny prieskum pracovných miest pre strednú triedu publikovaný v The New York Timesdy ukázal, že najmarkantnejší je úbytok príležitostí vo výrobe a v administratíve. Sú to presne tie oblasti, kde sa ľudská práca najjednoduchšie nahradí robotmi a počítačmi. V tomto asi platí staré porekadlo. Ak ich nedokážete poraziť, pridajte sa k nim.

Súvisiace články

Aktuálne správy