Internet vecí: Aj hriankovač môže byť pre vaše súkromie potenciálnou hrozbou

, BBC Foto: SITA;photl

Hriankovače, toastery, kávovary, či chladničky. Čoraz viac vecí z domácností sa pripája k internetu. Naše elektronické zariadenia sú stále múdrejšie a najnovšie dokážu medzi sebou aj komunikovať. Všade sú nejaké snímače, ktoré ovládajú čipy.

Whirlpool, Samsung aj LG oznámili, že už čoskoro uvedú na trh svoje wi-fi práčky. S inteligentnými termostatmi už komunikujú naše telefóny a tablety s podporou GPS, preto na ceste domov nás tieto zariadenia registrujú a dokážu v prípade potreby prikúriť. Objavil sa aj inteligentný zásobník na vajcia, ktorý posiela upozornenie na diaľku, že sa blíži koniec ich trvanlivosti. To všetko je len ochutnávka z "internetu vecí," kedy už čoskoro väčšina našich domácich spotrebičov bude medzi sebou komunikovať. Aj keď takéto presieťovanie ponúka doteraz nemysliteľné výhody, rovnako otvára možnosti hackerom, ako preniknúť do našej blízkosti a ukradnúť naše súkromné údaje.

Zmierme sa s tým, že sú na trhu zariadenia, ktoré vôbec nedbajú na bezpečnosť a potom aj také, ktoré sú navrhnuté na špehovanie užívateľa. Počet sieťových vecí prevýšil počet ľudí v roku 2008, podľa niektorých odhadov sa očakáva, že vzrastie do roku 2020 na 50 miliárd kusov. Problém je v tom, že predmety každodennej potreby nedostávajú potrebnú bezpečnostnú ochranu, takú ako majú naše počítače a smartfóny. Firmy sú dosť laxné, pokiaľ ide o inštaláciu softvérových záplat pre príslušenstvo, ako sú napríklad tlačiarne. „Ale aj váš domáci wi-fi router je omnoho zraniteľnejší, ak mu nikdy nedožičíte bezpečnostné záplaty a pritom beží aj na päť rokov starom softvéri,“ hovorí Nicholas Weaver z University of Berkeley. Výsledkom je potenciálna hrozba kybernetickej katastrofy.

Hackeri môžu ovládnuť tisíce infikovaných počítačov a vytvoriť tak armádu schopnú zhodiť server akejkoľvek organizácie. V podstate ide o bombardovanie miliónmi správ, kým server pod takýmto objemom nakoniec skolabuje. Hackeri často žiadajú výkupné výmenou za zastavenie útoku. Ale mnoho z týchto útokov majú úplne iný cieľ. Jedna spoločnosť sa snaží tú druhú vytlačiť z podnikania z konkurenčných dôvodov. Teraz experti varujú  pred "thingbots", čo je atak prostredníctvom armády infikovaných domácnostiach spotrebičov a kancelárskych zariadení. Napríklad, bezpečnostná firma Proofpoint tvrdí, že v roku 2014 bolo viac ako 750 000 phishingu a spamu odoslaného z prístrojov z viac ako 100 000 domácností. Boli to hlavne inteligentné televízne prijímače, wi-fi routre a chladničky, ale aj herné zariadenia ako Xbox a PlayStation.

V novembri ruské webové stránky zostavili zoznam bezpečnostných kamier pripojených k internetu. V zverejnených scénach sa zobrazovali deti sledujúce televízne vysielanie, muž pripravujúci si čaj, alebo staršia žena ako spí v posteli. Vo väčšine prípadov sa majitelia jednoducho nezmenil predvolené hesla, ktoré boli dodané so systémami. Stránka je už nefunkčná.

Samsung nedávno varoval svojich zákazníkov, že ich hlasom ovládané televízory predstavujú bezpečnostné riziko. Ale nie je to ani zďaleka len tento výrobca. V minulom roku bezpečnostní experti testovali 10 vybraných zariadení a v priemere našli dvadsať zraniteľností na každom z nich. Útočníci sa môžu prihlásiť na internet, v podstate ako vy. Zistia, kedy ste doma a kedy nie, sledujú vás z ľubovoľného miesta na svete.
Dodávky aktualizácie softvéru pre väčšinu hlavných operačných systémov cez nešifrované siete skončili zhruba pred desiatimi rokmi. Napriek tomu sú stále neraz zdrojom škodlivého softvéru.

Pre on-line bankovníctvo a ďalšie služby, ktoré vyžadujú vysokú úroveň bezpečnosti, slúžia na overenie dva faktory. Okrem hesla je tu aj iná forma, napríklad náhodne vygenerovaný bezpečnostný kód. Ale vo väčšine aplikácií pre domácu automatizáciu firmy nechcú takto obmedzovať zákazníkov. Inými slovami, príliš bezpečné domáce zariadenia môžu odradiť od ich nákupu. Čokoľvek, čo predstavuje komplikácie, znižuje podiel na trhu. Ale ako veci postupne dozrievajú, bezpečnosť je niečo, čo každý očakáva. S tým súhlasí aj Shankar Somasundaram zo Symantecu. „ Je tu šialený zhon na trhu a pretrváva mylná predstava, že oblasť bezpečnosti toto tempo len spomalí". Ako odborník je presvedčený, že aj trh dozrieva. Lepšie navrhnuté a teda aj bezpečnejšie produkty budú časom dominovať. Ale tie staršie, menej bezpečné zariadenia, nám budú aj naďalej spôsobovať vrásky. Našťastie mnoho z najčastejších zraniteľností si vystačí s jednoduchou nápravou, takže je ešte čas, aby sme posilnili našu obranu proti zostaveniu "thingbot" armád.

Súvisiace články

Aktuálne správy