EÚ zváži nové nastavenie energetických vzťahov s Ruskom

Vyplýva to z návrhu konceptu energetickej únie, ktorý by mala Európska komisia zverejniť budúci týždeň.

Európska únia bude zvažovať „nové nastavenie“ energetických vzťahov s Ruskom založených na trhových podmienkach. Vyplýva to z návrhu konceptu energetickej únie, ktorý mala agentúra Reuters k dispozícii. Európska komisia, ktorá je výkonným orgánom Európskej únie, sa totiž snaží vytvoriť jednotný trh s energiami na základe cezhraničného prepojenia v snahe zlepšiť bezpečnosť dodávok a znížiť energetickú závislosť na Rusku. Očakáva sa, že komisia oficiálne zverejní svoju stratégiu pre energetickú úniu budúci týždeň.

V návrhu konceptu energetickej únie sa uvádza, že osobitná pozornosť sa bude venovať zlepšovaniu „strategického partnerstva v oblasti energetiky“ s Ukrajinou. Z návrhu tiež vyplýva, že koncept by sa mal zaoberať významom Ukrajiny ako tranzitnej krajiny, rovnako aj zlepšením infraštruktúry.

Dlhotrvajúce vzťahy Ruska s EÚ a Ukrajinou v oblasti dodávok plynu sa zhoršili, odkedy Rusko v minulom roku obsadilo ukrajinský región Krym, pričom Ukrajina je hlavnou tranzitnou trasou pre ruský plyn do EÚ.

Súvisiace články

Aktuálne správy