Súkromný sektor eurozóny vo februári posilnil

Zložený index nákupných manažérov eurozóny, ktorý zahŕňa sektor služieb aj odvetvie priemyslu, vo februári stúpol na 53,5 bodu z januárovej konečnej hodnoty 52,6 bodu

Súkromný sektor eurozóny rástol vo februári najrýchlejším tempom za sedem mesiacov. Podporil ho najmä rast nových objednávok. Zložený index nákupných manažérov (PMI) eurozóny, ktorý zahŕňa sektor služieb aj odvetvie priemyslu, vo februári stúpol na 53,5 bodu z januárovej konečnej hodnoty 52,6 bodu. Informovala o tom v piatok agentúra Markit, ktorá index zostavuje. Hodnota indexu nad 50 bodov znamená, že sektor rástol. Nad hranicou 50 bodov je index už 20 mesiacov po sebe. Februárová hodnota prekonala aj najoptimistickejšie očakávania analytikov oslovených v prieskume agentúry Reuters.

„Prvýkrát od polovice roku 2011 sme svedkami zlepšenia rastu, ktoré je postavené na širokom základe,“ povedal Chris Williamson, hlavný ekonóm agentúry Markit. PMI podľa Williamsona poukazuje na rast hrubého domáceho produktu eurozóny vo výške 0,3 % v aktuálnom štvrťroku. Mesiac marec by však mohol tento rast zvýšiť na 0,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy