Aktivita súkromného sektora eurozóny vo februári vzrástla

Tempo rastu aktivity súkromného sektora eurozóny vo februári vzrástlo viac, ako ekonómovia očakávali a dosiahlo najvyššiu úroveň za sedem mesiacov. Vyplýva to z rýchleho odhadu spoločnosti Markit, ktorý dnes zverejnila na svojej internetovej stránke spolu s agentúrou RTTNews.
Podľa najnovšieho prieskumu Markit kombinovaný index nákupných manažérov (Purchasing Managers Index, PMI) zo súkromného sektora eurozóny, ktorý je kľúčovým ukazovateľom budúcej aktivity firiem, sa po očistení od sezónnych vplyvov vo februári zvýšil na 53,5 bodu z januárových 52,6 bodu. Prekonal tak odhady analytikov, ktorí očakávali, že dosiahne 53 bodov. Februárová hodnota indexu sa tak ešte viac vzdialila od zlomovej hranice 50 bodov, ktorá oddeľuje rast výkonu súkromného sektora od jeho poklesu.
Prieskum Markit zároveň ukázal, že PMI výrobného sektora eurozóny vo februári vzrástol o niečo menej, ako sa čakalo, a to na 51,1 bodu z 51 bodov v januári, zatiaľ čo ekonómovia predpovedali, že stúpne na 51,5 bodu.
Ale aktivita dominantného sektora služieb zase rástla oveľa rýchlejšie a hodnota jeho PMI sa tento mesiac zvýšila na 53,9 bodu z januárových 52,7 bodu, čo je lepší výsledok ako 53 bodov, ktoré predpovedali analytici.
Podľa hlavného ekonóma Markit Chrisa Williamsona tieto výsledky naznačujú, že dlhové problémy Grécka neovplyvnili vývoj hospodárstva eurozóny, ktoré pokračuje v raste. Predpovedá, že ak v marci nedôjde k radikálnemu zhoršeniu, čo neočakáva, v 1. štvrťroku by sa mohol výkon eurozóny zvýšiť medzikvartálne o 0,3 %.
Aktivita súkromného sektora menovej únie stúpa už tri mesiace v rade, od novembra 2014. Motorom jej rastu je väčší dopyt a tiež zvyšujúce sa nové objednávky, ktoré vo februári vzrástli najstrmšie za sedem mesiacov.
Viaceré ukazovatele signalizujú tiež, že tento priaznivý vývoj by mal pokračovať aj v marci.
Čo sa týka jednotlivých štátov bloku, kombinovaný PMI Nemecka, ktoré je najväčšou ekonomikou eurozóny, vo februári vzrástol na 54,3 bodu, čo je jeho najvyššia úroveň za sedem mesiacov. A PMI Francúzska, ktoré je druhou najväčšou ekonomikou bloku, dosiahol vo februári 42-mesačné maximum, keď stúpol na 52,2 bodu z januárových 49,3 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy