Freddie Mac zaznamenala v 4. štvrťroku prudký pokles zisku

Americká hypotekárna agentúra Freddie Mac zaznamenala v 4. štvrťroku 2014 prudký pokles zisku. Dôvodom sú straty z finančných derivátov v dôsledku klesajúcich úrokových sadzieb. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.
Presnejšie, čistý zisk Freddie Mac sa za tri mesiace do konca decembra 2014 v dôsledku týchto strát prepadol o 1,9 miliardy USD na 227 miliónov USD (199,35 milióna eur). To je jej najnižší zisk od 4. kvartálu 2001.
Ale na druhej strane, hypotekárna agentúra aj napriek tejto masívnej strate už 13. kvartál po sebe vykázala zisk.
Spoločnosť, ktorá je menšou z dvoch kľúčových hypotekárnych agentúr v USA (druhou je Fannie Mae), zároveň oznámila, že na budúci mesiac vyplatí americkému ministerstvu financií dividendu vo výške 851 miliónov USD, ktorá je najmenšia od 1. kvartálu 2009.
Freddie Mac poskytla americká vláda počas globálnej finančnej krízy, ktorá sa začala v roku 2008, záchranný balík vo výške 71,3 miliardy USD.
Hypotekárne banky Freddie Mac a väčšia Fannie Mae zohrali rozhodujúcu úlohu pri stabilizácii realitného trhu v USA. Priamo alebo nepriamo stoja za väčšinou hypoték. Preto ich vláda v roku 2008 zachránila a do roku 2012 im poskytovala neobmedzený úver. Amerických daňových poplatníkov stála ich záchrana celkovo 188 miliárd USD. Kríza realitného trhu v USA bola jednou z príčin vzniku celosvetovej finančnej krízy.
Postupné zotavovanie trhu s nehnuteľnosťami v USA umožnilo obom hypotekárnym ústavom, aby sa znova vrátili k zisku. Podľa platných pravidiel musia teraz oba hypotekárne ústavy odvádzať vláde dividendy.

Súvisiace články

Aktuálne správy