EÚ má záujem, aby sa vývoz energonosičov z USA zjednodušil

EÚ v súvislosti s rokovaniami s USA ohľadom dohody o Transatlantickom partnerstve v oblasti obchodu a investícií (TTIP - Transatlantic Trade and Investment Partnership) má záujem na tom, aby sa vývoz energonosičov z USA do EÚ zjednodušil.

EÚ v súvislosti s rokovaniami s USA ohľadom dohody o Transatlantickom partnerstve v oblasti obchodu a investícií (TTIP – Transatlantic Trade and Investment Partnership) má záujem na tom, aby sa vývoz energonosičov z USA do EÚ zjednodušil. Uviedol to podpredseda Európskej komisie (EK) pre energetickú úniu Maroš Šefčovič počas tohtotýždňovej prezentácie konceptu novej európskej Energetickej únie v Bratislave.
Volanie po jednotnom postupe, po asertívnejšej energetickej diplomacii je podľa neho v rámci EÚ veľmi prítomné a EK sa to pokúsi v strategickom rámci Energetickej únie zohľadniť. „A ako prvý dôsledok toho je aj to, že pokiaľ ide o rokovanie s USA, tak EÚ má záujem a veľmi silnú kapitolu ohľadom spolupráce v energetike. EÚ má taktiež záujem na tom, aby vývoz energetických produktov z USA bol oveľa jednoduchší, ako je tomu doposiaľ,“ spresnil.
„Chceme navrhnúť, aby sme sa pozreli na to, ako môžeme optimalizovať využívanie LNG (kvapalný zemný plyn, pozn. TASR) terminálov v Európe, lebo ich kapacita nie je doteraz naplno využitá,“ upozornil. Obchod s USA by v tejto oblasti podľa Šefčoviča umožnil aj to, aby európska sieť LNG terminálov mohla mať pozitívny vplyv na celkovú energetickú bezpečnosť EÚ.

Súvisiace články

Aktuálne správy