OECD zvýšila prognózu rastu talianskej ekonomiky

Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) zlepšila svoj výhľad pre taliansku ekonomiku. Ako dôvody uviedla stimulačné opatrenia Európskej centrálnej banky (ECB), zmenšovanie vplyvu fiškálnej konsolidácie a nárast reálnych príjmov vďaka poklesu cien ropy. Informovala o tom agentúra RTTNews.
OECD očakáva, že taliansky hrubý domáci produkt (HDP) sa tento rok zvýši o 0,4 % a na budúci rok o 1,3 %. Organizácia vo svojej predchádzajúcej predpovedi z novembra 2014 počítala v roku 2015 s nárastom o 0,2 % a v roku 2016 o 1 %.
Aktuálne prognózy OECD sú však naďalej nižšie ako predpovede talianskej centrálnej banky a vlády. Centrálna banka predpokladá, že domáca ekonomika tento rok vzrastie o 0,5 % a na budúci rok o 1,5.
Miera nezamestnanosti v roku 2016 podľa OECD klesne na 11,8 % z 12,3 % v tomto roku.
Aktuálnu prognózu však ohrozujú riziká, upozornila OECD. Napríklad stimulujúci vplyv nekonvenčných monetárnych nástrojov na ekonomiku môže byť slabší, než sa predpokladá. Môže sa tiež znížiť dôvera investorov v taliansku ekonomiku, ktorá tradične bojuje so slabým rastom a vysokou zadlženosťou.
Rozpočtový deficit by podľa aktuálnej predpovede mal tento rok klesnúť na 2,7 % HDP a v roku 2016 na 1,8 % HDP.

Súvisiace články

Aktuálne správy