Počet žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA minulý týždeň klesol

Počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA minulý týždeň klesol viac, ako ekonómovia predpovedali. To je čerstvý dôkaz, že americký trh práce naberá tempo. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.
Podľa najnovších údajov ministerstva práce USA sa počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti v týždni do 14. februára po úprave o sezónne vplyvy znížil o 21.000 na 283.000 z 304.000 v predchádzajúcom týždni (do 7. februára). Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg pritom odhadovali, že ich počet klesne na 290.000 žiadostí.
K lepším ako očakávaným výsledkom mohol prispieť aj fakt, že minulý týždeň bol v USA sviatok, tzv. Deň prezidentov, takže pracovný týždeň bol o jeden deň kratší.
V každom prípade najnovšie štatistiky svedčia o tom, že americkí zamestnávatelia naberajú nových ľudí a vďaka tomu stúpajú príjmy domácností aj ich výdavky, ktoré sú motorom ekonomiky. Podieľajú sa totiž zhruba 70 % na jej výkone.
Štvortýždňový priemer žiadostí, ktorý je presnejším ukazovateľom, pretože nepodlieha takým výkyvom ako týždňové údaje, v sledovanom období klesol o 6500 na 283.250 z 289.750 žiadostí a dosiahol najnižšiu úroveň za tri mesiace. To je známkou zdravej ekonomiky a zdravého pracovného trhu.
Štatistiky zároveň ukázali, že počet ľudí, ktorí pokračovali v poberaní sociálnych dávok v nezamestnanosti, sa v týždni do 7. februára zvýšil o 58.000 na 2,43 milióna.
Americká ekonomika vytvorila za uplynulé tri mesiace viac ako 1 milión nových pracovných miest. To bol ich najväčší trojmesačný prírastok od roku 1997.

Súvisiace články

Aktuálne správy