Eastring nemá byť konkurenciou Tureckého prúdu

Šéf zahraničného rozvoja Eustreamu Mirek Topolánek tvrdí, že ich projekt Eastringu nejde proti plánovanému plynovodu Gazpromu do Turecka. Oba projekty sa naopak môžu podľa neho dopĺňať.

Nový plynovod Eastring navrhovaný spoločnosťou Eustream nemá byť v žiadnom prípade konkurenciou pre plynovod Gazpromu do Turecka, označovaný ako Turecký prúd. Vyhlásil to šéf zahraničného rozvoja Eustreamu Mirek Topolánek pre agentúru RIA Novosti. Ako dodal, oba projekty sa naopak môžu dopĺňať a byť navzájom prospešné.

Plynovod Eastring, ktorý by mal viesť zo Slovenska cez Ukrajinu alebo Maďarsko do Rumunska a ďalej do Bulharska, by totiž podľa Topolánka otváral tiež cestu ruskému plynu, dodanému cez nový plynovod do Turecka, ďalej do západnej Európy. Na druhej strane by podľa neho Eastring umožnil krajinám strednej a východnej Európy prístup k plynu z nových destinácií, ako sú napríklad Irán, Irak, či Izrael.

Projektovaná kapacita plynovodu Eastring dosahuje 20 miliárd kubických metrov ročne v oboch smeroch. Jeho cena je odhadovaná na 750 mil. eur v najkratšom variante. Výstavba by mohla trvať približne tri roky. Prostredníctvom Eastringu bude v prvej fáze do regiónu balkánskych štátov možné prepravovať plyn zo západných plynárenských uzlov, ako je napríklad rakúsky Baumgarten, nemecké NCG a Gaspool, alebo taliansky PSV.

Súvisiace články

Aktuálne správy