ECB uvažuje o zavedení kapitálových kontrol v Grécku

Európska centrálna banka (ECB) bude podľa mediálnych správ diskutovať o zavedení kapitálových kontrol v Grécku. Dôvodom je odlev peňazí z krajiny. Informovala o tom agentúra DPA.
„Rada guvernérov ECB a predstavitelia dohľadu ECB by boli radšej, ak by sa zaviedli kapitálové kontroly, a zabránilo sa tak vykrvácaniu bánk,“ uviedol dnes nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z centrálnej banky.
Dôvodom je veľký odlev kapitálu z Grécka, z ktorým sa musia vyrovnávať grécke banky. Gréci z dôvodu dlhového sporu medzi Aténami a ostatnými krajinami eurozóny vyberajú veľké sumy zo svojich bankových účtov. Časť z týchto peňazí smeruje do zahraničia.
Kontrola kapitálových tokov bola zavedená v roku 2013 na Cypre. Dôvodom vtedy bolo zapojenie súkromných sporiteľov do záchrany tamojších bánk.
Grécke banky podľa analýzy JP Morgan týždenne prichádzajú o vklady vo výške okolo 2 miliárd eur. V prípade, že odlev bude pokračovať v tomto tempe, banky o 14 týždňov nebudú mať zábezpeku pre nové úvery, odhaduje americká banka.

Súvisiace články

Aktuálne správy