Rýchly rast sadzieb by mohol podľa Fed-u ohroziť zotavenie

Tieto obavy vyjadrili predstavitelia amerického Federálneho rezervného systému (Fed). Vyplýva to zo zápisnice zo zasadnutia predstaviteľov Fedu, ktoré sa uskutočnilo od 27. do 28. januára

Predstavitelia Federálneho rezervného systému (Fed) vyjadrili obavy, že príliš skoré zvýšenie úrokových sadzieb by mohlo spomaliť hospodárske zotavenie USA. Vyplýva to zo zápisnice zo zasadnutia americkej centrálnej banky, ktoré sa uskutočnilo 27. až 28. januára. Zástupcovia Fed-u tiež poznamenali, že spomalenie čínskej ekonomiky a napätie na Blízkom východe spolu s krízou na Ukrajine znamenajú riziko zhoršenia výhľadu hospodárskeho rastu USA.

Zástupcovia Fed-u potvrdili, že rozhodnutie o zvýšení úrokových sadzieb bude závisieť od ekonomických ukazovateľov. „Mnoho predstaviteľov zastáva názor, že predčasné zvýšenie úrokových sadzieb by mohlo utlmiť očividné solídne zotavenie reálnej aktivity a podmienok na trhu práce,“ uvádza sa v zápisnici. Fed v januári zopakoval, že pri rozhodovaní o sadzbách bude „trpezlivý“.

Súvisiace články

Aktuálne správy