Prudký rast ropných zásob v USA stlačil cenu Brentu pod 60 USD/barel

, TASR;Bloomberg

Ceny ropy zaznamenali dnes ďalší pokles potom, ako Americký ropný inštitút (API) oznámil prudký rast ropných zásob v USA za minulý týždeň. Trhy teraz očakávajú, že výrazný rast zásob potvrdí aj americké ministerstvo energetiky, ktoré dnes zverejní údaje. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa API sa zásoby ropy v USA zvýšili minulý týždeň až o 14,3 milióna barelov (1 barel = 159 litrov). Analytici pritom očakávali rast približne o 3 milióny barelov. Ak údaje API potvrdí dnes aj americké ministerstvo energetiky, bude to znamenať najvýraznejší rast ropných zásob za jeden týždeň od začatia evidovania týchto údajov ministerstvom v roku 1982.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s marcovým kontraktom, ktorý vyprší v piatok (20. februára), klesla do 7.33 h SEČ o 1,53 USD na 50,61 USD (44,50 eura) za barel. Počas dňa sa cena znížila takmer o 2 USD na 50,23 USD/barel.

Výrazný pokles zaznamenala aj cena ropnej zmesi Brent, pričom sa dostala pod 60 USD/barel. Cena v Londýne obchodovanej ropy s dodávkou v apríli klesla o 99 centov na 59,54 USD za barel.

Podľa investora Garyho Shillinga ceny ropy ešte zďaleka nenarážali na svoje dno. Podľa neho sa pokles zastaví až na 10 až 20 dolároch za barel. Ako uviedla agentúra Bloomberg, produkcia ropy by podľa neho mala aj naďalej rásť, zatiaľ čo dopyt po tejto strategickej surovine bude skôr klesať. "Americká produkcia ropy by sa v budúcom roku mala zo súčasnej úrovne 9,1 milióna barelov denne zvýšiť na 9,4 milióna barelov denne. Je síce pravda, že počet ropných vrtov pomaly klesá, je ale dôležité povedať, že vrty, ktoré ťažiari zatvárajú , nie sú príliš efektívne. Kľúčové hlbinné vrty sú naďalej v prevádzke a ťažiari s ich zatváraním nepočítajú," napísal Shilling. "Pridajme k tomu dohodu Iraku s Kurdmi, a na trhu razom máme ďalších 550 tisíc barelov ropy denne navyše."

Kým ponuka ropy rastie, dopyt po nej stagnuje až klesá. "Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) predpovedá, že dopyt po jej rope v roku 2017 klesne na 14 ročné minimum 28,2 milióna barelov denne. Oproti súčasnému dopytu by sa tak mala znížiť o 600 tisíc barelov. A tento rok by sa podľa OPEC dopyt po jej rope mal znížiť na 12 ročné minimum 29,12 milióna barelov denne," cituje Shillinga Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy