Stavebníctvo SR sa vyvíjalo horšie ako priemer EÚ

Sezónne upravená produkcia stavebníctva v rámci celej 28-člennej Európskej únie v decembri medziročne oslabila o 0,5 %, pričom na Slovensku to bolo až o 9,8 %. Medziročný pokles na Slovensku bol v rámci krajín EÚ najvýraznejší.

Sezónne upravená produkcia stavebníctva eurozóny sa v decembri minulého roka medzimesačne zmenšila o 0,8 % a v rámci celej 28-člennej Európskej únie oslabila o 0,5 %. Oproti rovnakému mesiacu roka 2013 klesla decembrová produkcia stavebného sektora eurozóny o 3,5 % a v rámci celej EÚ o 0,5 %. Priemerná stavebná produkcia eurozóny sa však vlani oproti roku 2013 zväčšila o 2,0 % a v rámci celej EÚ posilnila o 3,0 %. Vyplýva to z prvého odhadu, ktorého výsledky v stredu zverejnil štatistický úrad EÚ Eurostat.

Produkcia slovenského stavebného odvetvia sa v sledovanom mesiaci vyvíjala medziročne horšie v porovnaní s priemerom za celú eurozónu aj za celú Európsku úniu. Oproti decembru 2013 totiž slovenská stavebná výroba klesla o 9,8 %. V medzimesačnom porovnaní sa zmenšila o 1,3 %. V rámci krajín, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, bol medziročný pokles na Slovensku najvýraznejší.

Menej ako na Slovensku sa stavebná produkcia v sledovanom mesiaci medziročne znížila aj v Českej republike (-7,8 %), vo Francúzsku (-7,5 %), v Taliansku (-5,2 %) a v Nemecku (-4,7 %). Najviac stúpla v Rumunsku (15,0 %), vo Švédsku (9,4 %) v Poľsku (4,8 %) a vo Veľkej Británii (4,7 %). Medzimesačne sa decembrová stavebná produkcia najvýraznejšie zväčšila v Rumunsku (7,2 %), v Taliansku (2,3 %) a v Poľsku (1,0 %). Najviac klesla v Maďarsku (-6,5 %), v Českej republike (-3,3 %) a v Nemecku (-2,9 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy