Nielen Soros dáva zbohom americkým akciám

, bloomberg FOTO: SITA

Soros Fund Management presláveného investora Georgea Sorosa v štvrtom štvrťroku zredukoval svoje pozície v amerických akciových tituloch a presúva prostriedky mimo zámoria. Podľa nemenovaného zdroja agentúry Bloomberg zhruba 2 miliardy amerických dolárov z celkovo spravovaných 30 miliárd zamierilo do spoločností v Ázii a Európe.

Sorosova stratégia nie je vôbec ojedinelá. Podobný krok urobil celý rad manažérov hedžových  fondov, ktorý sa snažia vyviazať časť aktív držaných v amerických akciách po tom, čo minuloročný dramatický prepad ceny ropy negatívne dopadol na pozície v energetickom sektore. Avšak ani samotná správa by nemala medzi investormi zbytočne šíriť paniku z držania akciových titulov zo zámoria. Zo strany fondov ide skôr o doplnenie portfólia o ďalšie tituly v Európe a Japonsku. V oboch oblastiach totiž akciová trieda môže počítať s podporou uvoľnenej menovej politiky, v prípade ázijskej krajiny aj s fiškálnou podporou vlády. Americká ekonomika sa v tomto roku bude spoliehať skôr na hospodársku silu, a teda rast korporátnych ziskov, než na externé faktory.

Rozhodnutie zámorských hedžových fondov stojí za pozornosť, pretože môže predznamenávať zmenu v trende. Na druhej strane ide stále o iba čiastočnú realokáciu aktív v snahe namixovať optimálne portfólio s titulmi naviazanými na rast spolu s tými, ktoré sa budú tešiť "nekonvenčnej" podpore štátu a centrálnych bánk.

"Európa je výrazne lacnejšia," myslí si laureát Nobelovej ceny a uznávaný expert na investičné bubliny Robert Shiller. Aj on zvažuje predaj pozícií v amerických akciách a naopak dal najavo rastúci záujem o trhy v Európe. Aktuálne už investuje do talianskych a španielskych indexov. Americké akcie sú podľa ekonóma drahé aj kvôli tomu, ako v posledných mesiacoch klesli dlhodobé úrokové sadzby v USA. Ešte vlani v novembri Shiller uvádzal, že je stále aktívny na americkom akciovom trhu, hoci sú tamojšie akcie už veľa drahé. Podľa vlastných slov má aktuálne slávny ekonóm zhruba polovicu peňazí zainvestovaných v akciách, pričom sa nezabezpečuje proti negatívnym dopadom vývoja kurzov mien.

Súvisiace články

Aktuálne správy