BoJ nezmenila extrémne uvoľnené nastavenie menovej politiky

Japonská centrálna banka (Bank of Japan, BoJ) nezmenila svoju extrémne uvoľnenú menovú politiku. Informovali o tom agentúry AP a DPA.
O zachovaní doterajšieho kurzu rozhodol na svojom dnešnom zasadnutí menový výbor banky. BoJ uviedla, že zlacnenie energií, spôsobené prepadom cien ropy, spomalí nárast tempa spotrebiteľských cien k 2-% inflačnému cieľu.
BoJ naposledy prekvapivo uvoľnila menovú politiku koncom októbra 2014. Japonské hospodárstvo podľa centrálnej banky pokračuje v miernom oživovaní. Tretia najväčšia svetová ekonomika sa dostala z recesie v poslednom kvartáli vlaňajška, keďže medziročne vzrástla o 2,2 %. Za celý rok 2014 japonský hrubý domáci produkt (HDP) stagnoval, čo znamená najhorší výsledok za tri roky.
Zotavovanie signalizuje zvyšovanie exportu a priemyselnej produkcie rovnako ako firemných investícií. Prepad investícií do bývania sa začína zastavovať, dodala BoJ.
BoJ rozhodla o tom, že nezmení tempo pumpovania peňazí do ekonomiky. Banka ročne zvyšuje svoju menovú bázu približne o 80 biliónov JPY (590 miliárd eur). Týmto spôsobom chce podporiť ekonomiku a rast cien.

Súvisiace články

Aktuálne správy