Ceny ropy opäť klesajú, americká WTI sa obchoduje nad 53 USD za barel

Ceny ropy po štyroch obchodných dňoch rastu opäť klesajú. Americká WTI sa obchoduje tesne nad úrovňou 53 USD (46,43 eura) za barel. Dôvodom sú očakávania, že ropné rezervy v USA vyskočili v uplynulom týždni na nové rekordné maximum. Informovali o tom agentúry DPA a Bloomberg.
Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s marcovým kontraktom sa dnes ráno o 7.47 SEČ predával po 53,21 USD. To je o 32 centov alebo 0,60 % menej ako v utorok (17. 2.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas utorka posilnil o 75 centov alebo 1,4 % na 53,53 USD za barel. Aprílový kontrakt na ropu Brent dnes ráno zlacnel o 30 centov alebo 0,48 % na 62,23 USD za barel.
Dôvodom utorkového nárastu cien čierneho zlata bolo obmedzenie produkcie v USA a vyhlásenia predstaviteľov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), že oživovanie cien by mohlo pokračovať.
Experti počítajú s tým, že dnešná správa amerického ministerstva energetiky ukáže za uplynulý týždeň zvýšenie domácich ropných rezerv o 3 milióny barelov. V týždni predtým dosiahli zásoby ropy v najväčšej svetovej ekonomike nové rekordné maximum 418 milióna barelov.

Súvisiace články

Aktuálne správy