Grécke banky si pravdepodobne udržia prístup k úverom od ECB

Európska centrálna banka podľa zdrojov agentúry Reuters tento týždeň neplánuje gréckym bankám zastaviť čerpanie svojich núdzových úverových liniek

Grécko si pravdepodobne udrží prístup k núdzovým úverovým linkám Európskej centrálnej banky (ECB) napriek tomu, že rokovania medzi vládou v Aténach a veriteľmi uviazli na mŕtvom bode. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters, pričom sa odvolávala na zdroj oboznámený s problematikou. Rada guvernérov ECB zasadne najbližšie v stredu a bude sa zaoberať aj podmienkami, za akých majú grécke banky prístup k jej krízovým úverovým linkám (ELA). „Náhle ukončenie ELA sa tento týždeň neočakáva,“ uviedol zdroj agentúry Reuters.

Strop na čerpanie úverov pre grécke banky ECB minulý týždeň zvýšila o zhruba 5 mld. eur na 65 mld. eur. Pre agentúru Reuters to potvrdili predstavitelia gréckej centrálnej banky aj vlády. ECB tým reagovala na aktuálnu situáciu gréckych bánk, kde denné výbery vkladov dosiahli zhruba 300 až 500 mil. eur.

ECB tento mesiac oznámila, že grécke vládne dlhopisy už nebude prijímať ako zábezpeku na úvery pre grécke banky. Riziká spojené s financovaním bánk prostredníctvom núdzových úverových liniek ECB tým prešli na grécku centrálnu banku. Čerpanie peňazí z núdzovej úverovej linky však naďalej podlieha schváleniu Radou guvernérov ECB.

Grécko rokuje s veriteľmi v eurozóne o preklenovacom úvere, ktorý by krajine zabezpečil financovanie do júna tohto roku. Súčasná úverová dohoda v celkovom objeme zhruba 240 mld. eur končí tento mesiac. Nová vláda v Aténach jej predĺženie v pondelok odmietla a naďalej trvá na tom, že s veriteľmi z EÚ a Medzinárodného menového fondu (MMF) sa chce dohodnúť na nových podmienkach splácania dlhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy