Expanzívna monetárna politika ECB podporí európske akcie

, colosseum Foto: SITA

S príchodom roku 2015 predstavila Európska centrálna banka nový program na stimuláciu ekonomiky eurozóny. ECB týmto krokom vstúpila do novej éry a zaradila sa vedľa ostatných centrálnych bánk, ktoré mali vždy po ruke akékoľvek nástroje k uvoľneniu menovej politiky.

Ako vyplýva z tlačovej správy, ECB bude od začiatku marca nakupovať dlhopisy európskych vlád a súkromných spoločností na sekundárnom trhu v objeme 60 miliárd eur mesačne, pričom program má zatiaľ časové obmedzenie do konca septembra 2016. ECB sa zameria na dlhopisy s investičným ratingom a splatnosťou od dvoch do tridsiatich rokov. Európska centrálna banka prijala toto rozhodnutie v situácii, kedy sa väčšina ukazovateľov momentálnej i očakávanej inflácie v eurozóne približovala k svojim historickým minimám. Nebezpečenstvom bolo, že potenciálne sekundárne vplyvy na tvorbu miezd a cien budú mať negatívny vplyv na hospodársky rast. Táto situácia teda vyžadovala radikálnu reakciu menovej politiky.

Šéf ECB Mario Draghi uviedol, že program kvantitatívneho uvoľňovania by mohol eventuálne presiahnuť určený časový horizont, ak by sa nedarilo dosiahnuť stanovený strednodobý inflačný cieľ 2 %. Účelom nákupu aktív je poskytovať menový stimul do ekonomiky a to v situácii, keď sa kľúčové úrokové sadzby ECB nachádzajú prakticky na nulovej hranici. Nákupy ešte viac uvoľnia menové a finančné podmienky a sprístupnia tak podnikom a domácnostiam lacnejšie financovanie. To zvyčajne vedie k podpore investícií a spotrebe. A v konečnej fáze by to mohlo prispieť k návratu inflácie blízko 2 %.

Po vykonaní fundamentálnej a technickej analýzy sme dospeli k názoru, že cena futures na európsky akciový index STOXX Europe 600 by mohla v najbližších troch až šiestich mesiacoch pokračovať v raste až na úroveň 400 bodov. Prípadný nákup je vhodné vykonať pri poklese ceny zo súčasných 372 na 360 bodov.

Hlavné dôvody, prečo očakávame rast akciového indexu STOXX Europe 600.
Európska centrálna banka pokračuje v uvoľnenej menovej politike.
Expanzívna monetárna politika pomáhala akciám už v histórii. Prečo teda očakávame, že by sa malo akciám dariť aj v tomto roku? Ak sa pozrieme na vývoj bilanciou centrálnych bánk, ako Európskej centrálnej banky, Americkej centrálnej banky a Japonské centrálnej banky, zistíme, že vývoj bilancií všetkých troch centrálnych bánk dokopy bude ďalej narastať, čo je pozitívna správa pre akcie.

Globálne uvoľnená politika a rast bilancií centrálnych bánk naďalej pokračujú. Napriek tomu, že FED ukončil kvantitatívne uvoľňovanie, tak ECB a BoJ v ňom ďalej pokračujú a navyšujú objem peňazí v ekonomikách.

Táto politika samozrejme teší finančné trhy, keďže likvidita bude dodávaná aj naďalej. To však vedie k oslabeniu eura, čo má značný vplyv na európske spoločnosti, keďže každé oslabenie eura k doláru znamená rast ziskov európskych firiem.

Eurozóna bojuje s defláciou.
Výrazný pád cien ropy nenecháva eurozónu pokojne spať. Zlacnenie ropy po sebe zanechalo stopy v podobe veľmi nízkej inflácie. V eurozóne v januári klesli spotrebiteľské ceny na najnižšiu úroveň od roku 2009. Z prvého odhadu, ktorý zverejnil štatistický úrad Eurostat, vyplýva, že spotrebiteľské ceny v eurozóne medziročne poklesli v januári o 0,6 % po decembrovom poklese o 0,2 %. Proti čiernemu dezinflačnému scenáru sa rozhodla bojovať Európska centrálna banka, ktorá od marca tohto roku spúšťa nový program QE v objeme 60 miliárd eur mesačne. To by malo podporiť podľa štatistického úradu Eurostat rastúce inflačné očakávania. Uvoľnená monetárna politika a mierne prevládajúce inflačné prostredie by podľa nášho názoru mali mať na akcie pozitívny vplyv.

Index podnikateľskej klímy v Nemecku vzrástol.
Index Ifo, ktorý monitoruje vývoj nemeckej ekonomiky v januári vzrástol na 106,7 zo 105,5 bodu v decembri. Ekonómovia očakávali rast iba na 106,3 bodu. Podľa správy výskumného inštitútu Ifo sa index dostal na najvyššiu úroveň za posledného pol roka. Podľa agentúry Reuters dáta indikujú, že rok 2015 začína pre najväčšiu európsku ekonomiku sľubne. Tento výsledok potvrdzuje stabilizáciu priemyslu. Nemeckí podnikatelia sú evidentne viac spokojnejší so svojou aktuálnou obchodnou situáciou, čo ide ruka v ruke s pozitívnym výhľadom budúceho vývoja.

Výsledková sezóna
Európskym spoločnostiam sa napriek slabému hospodárskemu rastu darí zvyšovať tržby. Tento vývoj je do značnej miery spôsobený oslabujúcim eurom a zvyšovaním relatívnej atraktivity európskych výrobkov na zahraničných trhoch. Podľa údajov agentúry Bloomberg sa tržby firiem v indexe STOXX Europe 600 zvýšili v minulom roku o 1,2 %, pričom v predchádzajúcom roku bol zaznamenaný pokles o 2 %. Podľa mediánu odhadov analytikov by sa tržby mali tento rok zvýšiť o ďalšie percento. Z hľadiska ziskov je doterajšia výkonnosť európskych firiem horšie. Pracovný trh je v regióne značne strnulý, čo zamestnávateľom neumožňuje rýchlo redukovať mzdové náklady. Avšak niekoľko významných firiem už ohlásilo škrty. Medzi nimi je aj nemecký Siemens, ktorý chce prepustiť 7400 pracovníkov (2 % zamestnancov). Týmto chce docieliť redukciu nákladov o jednu miliardu eur. Analytici odhadujú pre tento rok výrazné zlepšenie produktivity práce a zvýšenie zisku firiem v indexe o 50 % na nový rekord.

Technická analýza akciového indexu STOXX Europe 600.
Na dennom grafe sa cena indexu STOXX Europe 600 pohybuje v rastúcom trende. To potvrdzujú kĺzavé priemery (rýchlejší SMA 50 a pomalší SMA 100), ktoré sa nachádzajú pod cenou. Cena tiež vytvára vyššie minimálne hodnoty a vyššie maximálne hodnoty, čo je známka býčieho trendu. Rovnako bola dvakrát zľahka prelomená rezistentná psychologická úroveň 350, avšak potom sa cena vrátila späť k nižším úrovniam, z ktorých vytvorila nové vyššej supportné úrovne. Tretíkrát už došlo k úplnému prerazeniu. Tento významný prielom bol potvrdený tak, že cena si vytvorila novú supportnú úroveň 365, odkiaľ sa odrazila a pokračovala ďalej k aktuálnej hodnote 372. Očakávame, že STOXX Europe 600 bude ďalej pokračovať v rastúcom trende až k magickej úrovni 400. Pri týchto dôležitých okrúhlych hodnotách nedochádza obvykle ihneď k prerazeniu. Podľa nášho názoru je pravdepodobné, že dôjde k drobnej korekcii a až potom bude táto rezistentná úroveň 400 prerazená. Potom má cena z technického hľadiska otvorenú cestu k vyšším úrovniam.

Možné riziká
1. Geopolitické riziká môžu viesť ku kolísaniu ceny akciového indexu. Významné sú najmä kríza na Ukrajine, chystajúce sa voľby vo Veľkej Británii a v neposlednom rade rozdielne politiky centrálnych bánk.

2. Neblahý vplyv na akcie by mohla mať zhoršujúca sa situácia v Grécku, ktorá by mohla vyvrcholiť odchodom tejto krajiny z eurozóny.

3. Dlhotrvajúci nízky hospodársky rast môže mať negatívny dopad na akcie.

 

Autorkou je Eva Mahdalová, analytička Colosseum a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy