Valentínska infografika: Svadby už dávno nie sú len v sobotu

, Poštová banka Foto: SITA

Mnohí Slováci považujú sv. Valentína za americký sviatok, ktorý by sa u nás oslavovať nemal, ale nefalšovanú radosť z neho určite majú majitelia kvetinárstiev, parfumérií, klenotníctiev či rôznych darčekových predajní. A keďže tento rok pripadol na sobotu, praskať vo švíkoch budú aj mnohé reštaurácie, kinosály, ale zrejme aj kostoly. Viacerí zaľúbenci si určite Valentínsku sobotu vybrali aj za deň, kedy si povedia svoje „áno“.

Je pravda, že počet manželstiev každým rokom ubúda?
V roku 2013 bolo uzatvorených takmer 25,5 tis. manželstiev. Viac než polovica z nich, teda  13,7 tis. sobášov, pripadlo na päť najpočetnejších cirkví na Slovensku. A až 85 % cirkevných sobášov prislúchalo Rímskokatolíckej cirkvi. Ak by sa ľudia tradične brali len v sobotu, znamenalo by to, že na každú z 52 sobôt v roku by pripadlo približne 490 sobášov.

V historickom porovnaní je zjavné, že počet sobášov skutočne z roka na rok klesá. V desaťročnom porovnaní bolo najviac manželstiev uzatvorených v roku 2008, o takmer 10 % viac ako v roku 2013. Následne dochádzalo každoročne k ich poklesu. Inštitúcii manželstva podľa všetkého najviac dôverujú obyvatelia Prešovského kraja, kde do stavu manželského vstúpilo v roku 2013 najviac párov, cca 4,5 tis. Najmenej párov, iba 2,5 tisíc, sa statusu „slobodný/á“ vzdalo v Trnavskom kraji. V celom trnavskom regióne tak bolo uzavretých len o 17 manželstiev viac ako v našom hlavnom meste.

V akom veku vstupujú najčastejšie Slováci a Slovenky do „chomúta“?
Do manželského života vstupujeme starší. Kým v roku 2003 sa ženy vydávali v priemere 26,5 ročné, v roku 2013 zahadzovali svadobnú kyticu takmer 30 ročné. Muži sa pred 12 rokmi vzdávali svojej chlapčenskej slobody ako 29,5 roční, no v roku 2013 v priemere až takmer 33 roční. Priemerný vek, v ktorom uzatvárame manželstvo, sa teda zvýšil približne o 3,5 roka.

Stúpa počet rozvodov?
Snúbenci vstupujú do manželského zväzku zvyčajne s veľkými očakávaniami a nádejou, že to bude raz a navždy. Štatistiky však ukazujú, že v praxi tomu nie je vždy tak. Tvrdenie, že rozvodovosť neustále stúpa je len mýtus, hoci pravdou je, že je stále vysoká. Zatiaľ čo v roku 2009 na 100 uzavretých manželstiev pripadlo 48 rozvodov, v roku 2013 sa ich počet znížil na 43. Celkový počet rozvodov tak klesol až o takmer  14 %. Kým na jeden deň v roku teoreticky pripadlo 70 sobášov, rozvedených bolo denne 30 manželstiev. Nielen najviac sobášov, ale aj najmenej rozvodov, 1200, pripadlo v roku 2013 na Prešovský kraj. Naopak, najviac manželstiev bez šťastného konca bolo zaregistrovaných v Bratislavskom kraji, takmer 1600.  

Aká je priemerná dĺžka manželstva, v prípade, že zväzok, do ktorého sa snúbenci kedysi rozhodli vstúpiť, nemá šťastný koniec?
Trvanie manželstva sa každoročne mierne predlžuje. V roku 2013 ukončili páry svoje manželstvo v priemere po 15 rokoch, v roku 2009 priemerné manželstvo trvalo o 7 mesiacov kratšie. Ženy sa rozvádzali zhruba vo veku 39 rokov, no muži o niečo neskôr, približne ako 42 – roční. V oboch prípadoch sa vek pri rozvode zvýšil približne o 1,5 roka.

Čo však ostáva z hľadiska časového vývoja nemenné je priemerný počet maloletých detí, ktoré majú rodičia pri rozvode. Už od roku 2003 pripadá na jedno rozvedené manželstvo 1,5 maloletého dieťaťa. Rovnako sa zásadne nemení ani počet detí pripadajúcich na jednu ženu vo veku 15 až 49 rokov. V roku 2013 síce poklesla úhrnná plodnosť žien na 1,34 z 1,41 dieťaťa v roku 2009, no bol to len dôsledok zmeny metodiky výpočtu ŠÚ SR.

Súvisiace články

Aktuálne správy