Čína ovplyvnila kapitálový trh

V skorých ranných hodinách sme sa dozvedeli z druhej najväčšej ekonomiky sveta opäť nelichotivé správy.  Po nedeľných správach o obchodnej bilancii, ktorá sa výrazne prepadla, prišla pre čínsku ekonomiku opäť ekonomická rana. Ročná inflácia sa v Číne prepadá pod 1 %, ktoré bolo očakávané analytikmi Bloombergu a cenová hladina narástla len o 0.8 %, najmenej za viac ako 5 rokov.

Zdroj: Bloomberg

Zo zlých dát vedia čerpať najmä dve krajiny. Ide o Austráliu a Nový Zéland, pre ktorých je Čína hlavným obchodným partnerom. Prepadajúca obchodná bilancia a klesajúca inflácia vyvolávajú otázky typu nie či pristúpi Čína k rozsiahlejšej monetárnej expanzii ale kedy. Aussie aj kiwi ako vidno podľa priložených grafov, ťažia zo slabosti svojho obchodného partnera. Kiwi za posledný týždeň posilnilo najviac  spomedzi mien 10tich rozvinutých krajín, ktoré sleduje Bloomberg. Aussie skončilo ako tretie s najlepších zhodnotením.

Zdroj: Bloomberg

Zdroj: Bloomberg

Čínska banka PBoC ako aj iné centrálne banky sveta musí bojovať s klesajúcim domácim dopytom a cenou komodít čo ťahá so sebou aj infláciu. S poklesom inflácie vyvstáva pre štáty aj ďalší problém. Nárast reálnych úrokových sadzieb. Reálnu úrokovú sadzbu dostaneme ak nominálnu znížime o hodnotu inflácie. Zvyšujúca sa reálna úroková sadzba uberá  z finančných prostriedkov dlžníkov a predražuje tým splácanie. Na tento fakt už reagovala znížením nominálnej úrokovej sadzby aj znížením bankových povinných minimálnych rezerv. AUD a NZD, resp. obchodníci na nich sú si istí, že Čína musí prísť s ďalšími krokmi, keďže tieto meny rastú. Reakcia Číny bude aj pod našim drobnohľadom.

Súvisiace články

Aktuálne správy