Maďarsko má vďaka nezávislej ekonomike aj suverénnu zahraničnú politiku

Maďarsko má samostatné a nezávislé hospodárstvo, vďaka čomu môže mať aj suverénnu zahraničnú politiku, vyhlásil dnes po dvojdňovej schôdzke parlamentnej frakcie maďarských vládnych strán Fidesz a Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP) v meste Mezökövesd predseda frakcie Fideszu Antal Rogán.
„Nesledujeme záujmy iných, ale zohľadňujeme záujmy Maďarov. Preto sa spájame s Nemcami, s ktorými máme totožné záujmy v zahraničnej oblasti. Pritom ale vzhľadom na to, že najväčším dodávateľom plynu pre Maďarsko je Rusko, musíme mať strategické vzťahy s Ruskom,“ povedal Rogán podľa internetového vydania denníka Magyar Nemzet.
Predseda frakcie potvrdil, že v súlade so snahami premiéra Viktora Orbána sa Fidesz bude v nadchádzajúcich troch rokoch usilovať o zlepšenie ekonomickej situácie Maďarov žijúcich zo mzdy. „Namiesto poskytovania sociálnej podpory sa budeme snažiť vytvoriť pracovné príležitosti a budeme sa snažiť o úplnú zamestnanosť,“ zdôraznil.
Fidesz sa podľa Rogána bude „aj napriek akýmkoľvek odmietavým krokom Bruselu“ usilovať o zachovanie výsledkov politiky znižovania režijných nákladov domácností – a prípadne v nej aj pokračovať.
Tomuto cieľu podľa neho poslúži aj nový neziskový štátny podnik na poskytovanie energií domácnostiam, v rámci ktorého sa začne v marci dodávať domácnostiam zemný plyn a na budúci rok sa profil podniku rozšíri aj o dodávky elektrickej energie.

Súvisiace články

Aktuálne správy