O zámere vystúpiť z 2. piliera treba Sociálnu poisťovňu informovať písomne

Sporitelia budú môcť počas otvorenia 2. piliera v zákonom určenej lehote doručiť Sociálnej poisťovni (SP) písomné oznámenie, obsahom ktorého je prejav vôle nebyť zúčastnený na starobnom dôchodkovom sporení, teda vystúpiť z 2. piliera.
Tlačivo Sociálnej poisťovne určené k výstupu bude, po schválení zákona a nadobudnutí jeho účinnosti, dostupné v každej pobočke Sociálnej poisťovne a na jej webovej stránke. Doručením tohto oznámenia poisťovni sporiteľovi zaniknú účasť na starobnom dôchodkovom sporení spätne odo dňa vzniku jeho účasti, právne postavenie sporiteľa a zmluva o starobnom dôchodkovom sporení. Prejav vôle sporiteľa nie je možné vziať späť.
Povinné príspevky za fyzickú osobu, ktorá vystúpi z 2. piliera, prevedie dôchodková správcovská spoločnosť, s ktorou mal sporiteľ uzatvorenú zmluvu o starobnom dôchodkovom sporení, na účet Sociálnej poisťovne v Štátnej pokladnici.
Sociálna poisťovňa zároveň upozorňuje sporiteľov, že vyplatenie nasporenej sumy z povinných príspevkov priamo sporiteľovi zákon neumožňuje. Príspevky vrátené poisťovni sa budú považovať za poistné zaplatené na starobné poistenie za obdobie účasti na starobnom dôchodkovom sporení.
Starobný dôchodok alebo predčasný starobný dôchodok fyzickej osoby, ktorá vystúpi z 2. piliera, nebude znížený za obdobie účasti na starobnom dôchodkovom sporení v 2. pilieri.
Ak fyzická osoba, ktorá vystúpi z 2. piliera, je už poberateľom starobného dôchodku alebo predčasného starobného dôchodku a tento dôchodok bol z dôvodu jej účasti na starobnom dôchodkovom sporení znížený, bude táto suma po výstupe prepočítaná tak, ako keby fyzická osoba nikdy nebola sporiteľom v 2. pilieri. Prepočet vyplácaného dôchodku vykoná Sociálna poisťovňa automaticky potom, ako budú na jej účet dôchodkovou správcovskou spoločnosťou prevedené povinné príspevky. O prepočet dôchodku z uvedeného dôvodu teda nie je potrebné osobitne žiadať.
TASR informoval hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Súvisiace články

Aktuálne správy