Rakúsky rozpočet dosiahol vlani predbežne schodok 1 % HDP

V Rakúsku daň z príjmu priniesla vlani po prvýkrát do spolkového rozpočtu viac ako daň z obratu. Informuje o tom portál rakúskeho denníka Die Presse. Spolková vláda kryla vyššie výdavky na nezamestnanosť a dôchodky znížením pomoci bankám a poklesom úrokov na obsluhu štátneho dlh.
Rozpočtové príjmy dosiahli vlani 78,5 miliardy eur. Medziročne vzrástli o 3,9 % a zaostali za predpokladaným výberom o 778 miliónov eur. Definitívny údaj o schodku rozpočtu ešte nie je známy. Predbežné údaje hovoria o deficite 3,2 miliardy eur, čo je približne 1 % hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny. Na jeseň hlásilo ministerstvo financií odhad schodku 2,8 %.
Konečný výsledok však ovplyvnia výdavky na sanáciu štátnej konsolidačnej banky, ktorá likviduje resty skrachovanej korutánskej banky Hypo Alpe Adria.
Na príjmoch štátneho rozpočtu mala najväčší podiel daň zo mzdy, ktorá dosiahla 25,94 miliardy eur a daň z obratu priniesla 25,47 miliardy eur. Spolkový rozpočet dosiahol tieto výsledky napriek tomu, že HDP krajiny vzrástol vlani len o 0,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy